OMS: Copiii cu varste dupa 12 ani ar trebui sa poarte masca la fel ca si adultii

Copiii in varsta de 12 ani si peste ar trebui sa poarte masca in aceleasi conditii ca adultii pentru a lupta impotriva pandemiei de COVID-19, potrivit recomandarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).

OMS a reunit un grup de experti internationali multidisciplinar insarcinat sa treaca in revista datele privind COVID-19 si transmisia sa la copii, precum si cele cateva date disponibile privind utilizarea mastii de catre copii, relateaza AFP.

Pe baza acestor informatii si a altor factori precum nevoile psihosociale ale copiilor, precum si diferitele etape ale dezvoltarii lor, autoritatea sanitara mondiala a publicat vineri recomandari detaliate pentru copii, in functie de varsta, transmite si Agerpres.

In document, OMS „recomanda portul mastii copiilor de 12 ani si peste in aceleasi conditii ca adultii, in special atunci cand nu pot garanta o distanta de cel putin un metru fata de ceilalti si daca transmisia este generalizata in zona respectiva”.

Potrivit sursei citate, copiii in varsta de 5 ani sau mai putin nu ar trebui sa fie obligati sa poarte masca. „Aceasta indicatie este bazata pe siguranta si interesul global al copilului si pe capacitatea sa de a utiliza o masca corect cu o asistenta minima”, a precizat agentia ONU.

In ceea ce priveste segmentul de varsta 6-11 ani, OMS recomanda ca decizia de a utiliza o masca sa aiba la baza o serie de factori, printre care nivelul de transmisie al virusului in zona in care locuieste copilul si capacitatea sa de a utiliza masca corect si in deplina siguranta.

Accesul la masti, precum si posibilitatea de a le spala sau de a le inlocui in anumite contexte precum scolile, o supervizare adecvata de catre un adult si instructiuni date copilului privind portul mastii trebuie de asemenea sa fie luate in calcul.

Totodata, alti factori cheie pentru copiii de 6-11 ani sunt efectele potentiale asupra invatamantului si a dezvoltarii psihosociale si interactiunile speciale ale copilului cu alte persoane expuse la un risc crescut de a dezvolta o boala grava, precum persoanele in varsta si cele care sufera de alte afectiuni preexistente.

OMS mai noteaza, in plus, ca copiii nu ar trebui sa poarte masca „atunci cand fac sport sau practica o activitate fizica, precum alergatul, saritul sau jocul pe un teren de joaca, pentru ca ele sa nu le obstructioneze respiratia” si face apel la mentinerea unei distante de cel putin un metru.

Vizavi de tipul de masca, OMS explica si faptul ca copiii sanatosi pot purta o masca non-medicala sau din material textil si subliniaza ca adultul care furnizeaza masca trebuie sa se asigure ca aceasta este de marimea potrivita si ca acopera suficient nasul, gura si barbia.

Etichete: masti copii, masti obligatorii copii, recomandari purtarea mastii copii

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.