Ziua mondiala de lupta impotriva cancerului ovarian | Riscuri si metode de preventie

De Ziua mondiala de lupta impotriva cancerului ovarian, marcata pe 8 mai, vine indemnul ca la nivel mondial sa fie auzite vocile solidaritatii in lupta cu aceasta maladie.

Rata de supravietuire in cazul imbolnavirii de cancer ovarian este cea mai scazuta dintre toate cancerele ginecologice.

In intreaga lume, din cauza lipsei de constientizare a simptomelor, a absentei unui test de depistare precoce si implicit a unui diagnostic tardiv, gradul de supravietuire a celor bolnavi este foarte redus, relateaza Agerpres.

Preventia cancerului ovarian

In prezent, exista doua optiuni pentru a reduce riscul de a face cancer ovarian si anume contraceptivele orale despre care s-a constatat ca reduc riscul de cancer ovarian cu pana la 30-60%.

Potrivit sursei citate, a doua optiune se refera la indepartarea chirurgicala a ovarelor si a tuburilor uterine daca testarea genetica indica un risc crescut de cancer ovarian. Pentru femeile aflate in postmenopauza, aceasta interventie chirurgicala poate reduce riscul de cancer ovarian si de cancer asociat cu 85-90%.

Pentru femeile aflate in premenopauza, indepartarea ovarelor si a trompelor uterine poate reduce, de asemenea, riscul de cancer mamar cu 40-70%.

Riscurile de a face cancer ovarian

Anual, cancerul ovarian este diagnosticat, la nivel global, la aproximativ un sfert de milion de femei.

Toate femeile prezinta risc pentru a dezvolta cancerul ovarian. Statistica arata ca doar 45% dintre femeile cu cancer ovarian sunt susceptibile de a supravietui timp de cinci ani, comparativ cu pana la 89% din femeile cu cancer de san, potrivit site-ului ovariancancerday.org.

La nivel mondial, cancerul ovarian este cel de-al saptelea cel mai frecvent cancer la femei. Mentinerea unei greutati corporale sanatoase poate reduce riscul de a face aceasta boala.

Etichete: cancerul ovarian, preventie cancer ovarian, cauze cancer ovarian, risc cancer ovarian

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.