Medic: 30% dintre pacientii cu Covid-19 dezvolta insuficienta renala acuta

30% dintre pacientii cu COVID-19 dezvolta insuficienta renala acuta. Rata mortalitatii in randul acestor pacienti este extrem de mare, variind intre 60% si 90%.

Cu toate ca aceasta boala infectioasa afecteaza cu precadere aparatul respirator, exista studii recent publicate, in care se mentioneaza ca este posibila si afectarea tactului uro-genital. Acest lucru este sustinut si de numarul mare de cazuri cu forma severa care dezvolta insuficienta renala acuta (pana la 30% dintre pacientii diagnosticati cu COVID-19 dezvolta insuficienta renala acuta), rata mortalitatii in randul acestor pacienti fiind extrem de mare, aceasta variind intre 60% si 90%, se precizeaza intr-un comunicat remis de UMF Carol Davila Bucuresti, semnat de conf. univ. dr. Ovidiu Bratu, medic primar urolog in cadrul Spitalului Militar Central din Bucuresti.

De asemenea, s-a observat ca pacientii care au dezvoltat forma severa de COVID-19 prezentau valori ale creatininei serice considerabil mai mari fata de cei care nu au dezvoltat forma severa a bolii.

Studii histopatologice pe tesuturi renale provenite de la pacienti decedati ca urmare a bolii COVID-19 au decelat o serie de modificari degenerative.

“Aparitia insuficientei renale acute la pacientii cu COVID-19 poate fi si rezultatul procesului septic sau a socului septic, caracteristice fazelor severe ale bolii, care determina aparitia unui fenomen hiperinflamator cunoscut ca furtuna citokinelor sau secundar actiunii raspunsului imun la nivel renal”, precizeaza Dr. Ovidiu Bratu.

Potrivit medicului, preexistenta insuficientei renale este un predictor pentru mortalitate in contextul infectiei cu SARS-CoV-2, in special in randul populatiei varstnice care de obicei asociaza multiple patologii care amplifica suplimentar riscul de mortalitate.

Etichete: insuficienta renala, consecinte covid-19, complicatii covid-19, cauze mortalitate covid-19

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.