Un medic psihiatru ne spune cum sa ne mentinem o sanatate mentala buna in perioada de izolare

Cum ne impacam cu ideea ca trebuie sa stam in izolare, ce ganduri pot sa apara si cum ne putem mentine un psihic sanatos in aceasta perioada, ne spune Dr. Octavian Vasiliu, medic primar psihiatru, psiholog clinician specialist, psihoterapeut la Spitalul Militar Central ‘Dr. Carol Davila’ din Bucuresti intr-un interviu postat pe pagina institutiei.

Statul prelungit in aceeasi incinta se poate asocia cu unele capcane psihologice, precum tendinta spre autovictimizare („Numai mie mi se putea intampla una ca asta”, „Niciodata nu am noroc”), spre catastrofizare („Nu mai am scapare”, „Este o situatie fara iesire”), autodevalorizare („Nu sunt bun de nimic daca am ajuns aici”), revolta inadecvata („Trebuie sa ies din casa ca sa-mi dovedesc ca sunt bine”), descurajare totala („Mai bine nu as mai fi”).

Acestea sunt ganduri automate care pot fi controlate si combatute activ prin una sau mai multe din urmatoarele metode:

Gasiti-va un hobby care poate fi facut in casa (muzica, citit, vizionarea filmelor, exercitii fizice regulate, pictat, jocuri online, bricolaj, gradinarit etc);

Discutati cu prietenii sau familia prin telefon/mediul online inclusiv despre starile dumneavoastra emotionale si gandurile pe care le aveti, evitarea dezvaluirii acestora nu este de ajutor; veti descoperi foarte probabil ca si ceilalti au stari/ganduri similare si va pot impartasi din metodele lor de a face fata situatiei;

Fiti indulgenti cu dumneavoastra, nu are sens sa va criticati pentru ca nu mergeti la serviciu sau nu mai puteti sa faceti lucrurile pe care le faceati de obicei; practic sunteti util social prin efortul dumneavoastra de a ramane in casa;

Folositi timpul pe care il aveti la dispozitie, respectiv cititi cartea pe care va doreati de mult sa o cititi, uitati-va la serialul pe care nu ati avut timp sa-l urmariti din cauza obligatiilor profesionale etc.

Nu va uitati non-stop la stiri, faceti pauze in care introduceti alte activitati!

Relaxati-va musculatura periodic, starea de neliniste se poate traduce prin tensiune musculara, astfel incat efectuarea unor simple exercitii fizice va poate creste confortul psihic!

Informati-va doar din surse sigure (site-urile institutiilor precum Ministerul Sanatatii, OMS, UNICEF etc) si nu impartasiti altora date culese de pe bloguri, site-uri neautorizate, canale neoficiale de orice fel!

Mentineti legatura cu medicul curant si comunicati-i orice schimbari apar in starea de sanatate!

Monitorizati-va in mod regulat parametrii pe care medicul curant va indicat sa-i monitorizati, dar evitati sa petreceti tot timpul facand acest lucru! Un program cat mai diversificat va poate ajuta in acest sens.

Etichete: sanatate mentala, psihic sanatos izolare, ganduri izolare, hobby izolare, ganduri victimizare

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.