Sfaturi privind utilizarea mastilor de protectie in contextul epidemiei de coronavirus Covid-19

Purtarea mastii este una dintre masurile de prevenire si limitare pentru raspandirea anumitor boli respiratorii, inclusiv cea determinata de noul coronavirus.

Cu toate acestea, doar utilizarea unei masti nu este suficienta pentru a asigura un nivel adecvat de protectie si ar trebui adoptate si alte masuri la fel de relevante.

Folosirea mastii trebuie combinata cu igiena adecvata a mainilor si cu alte masuri de prevenire si control a transmiterii noului coronavirus de la om la om.

Purtarea mastii, atunci cand nu este indicata, poate provoca costuri inutile, incarcarea achizitiilor si poate crea un fals sentiment de securitate care poate duce la neglijarea altor masuri esentiale, cum ar fi practicile de igiena a mainilor.

Mai mult decat atat, utilizarea incorecta a unei masti poate afecta eficacitatea acesteia in reducerea riscului de transmitere.

In comunitate

Persoanele fara simptome respiratorii ar trebui:

– sa evite aglomeratiile si sa evite frecventarea spatiilor inchise aglomerate (de ex. supermarketuri, mall-uri);
– sa mentina o distanta de cel putin 1 metru fata de orice persoana cu simptome respiratorii (de ex. tuse, stranut);
– sa-si spele frecvent mainile, folosind apa si sapun atunci cand mainile sunt vizibil murdare sau antiseptic pe baza de alcool daca mainile nu sunt vizibil murdare;
– sa utilizeze tehnica de a tusi sau a stranuta in interiorul cotului flectat sau sa-si acopera nasul si gura in timpul tusei si stranutului cu un servetel de unica folosinta, urmata de aruncarea acestuia dupa utilizare si spalarea IMEDIATA a mainilor cu apa si sapun;
– sa se abtina de la atingerea gurii, nasului si ochilor;
–  sa respecte regulile privind modul de purtare, indepartare si eliminare a mastilorasociate cu o igiena corecta a mainilor dupa indepartare.

Persoanele cu simptome respiratorii trebuie sa respecte indicatiile de mai sus si urmatoarele:

–  sa poarte o masca daca prezinta febra, tuse si respiratie dificila si sa solicite consult medical la medicul de familie, cat mai curand posibil;
– sa urmeze sfaturile de mai jos cu privire la gestionarea adecvata a mastilor.

Reguli de utilizare a mastilor

Utilizarea si eliminarea corespunzatoare a mastii reprezinta una din masurile eficiente
pentru a limita transmiterea noului coronavirus.

Tipuri de masti:

Sa aplicati corect masca respectand instructiunile de mai jos

  • in timpul utilizarii, trebuie sa evitati atingerea mastii;
  •  sa indepartati masca folosind tehnica adecvata (nu atingeti partea din fata, ci indepartati
    snururile din spate), actiune urmata de spalarea IMEDIATa a mainilor cu apa si sapun;
  •  sa nu reutilizati mastile de unica folosinta.

    *Mastile cu panza (de ex. bumbac sau tifon) nu sunt recomandate in nicio situatie.

In spitale

Persoanele cu simptome respiratorii trebuie:

–  sa poarte masca in timp ce se afla in zonele de asteptare/ triaj sau in timpul transportului in spital;
–  sa poarte masca atunci cand stau in zonele de asteptare dedicate cazurilor suspectate sau confirmate;
Atunci cand sunt izolate in incaperi individuale, in lipsa altor persoane, acestea pot sa nu poarte masca, dar trebuie sa-si acopere gura si nasul cu servetele de unica folosinta atunci cand tusesc sau stranuta, pe care le arunca IMEDIAT dupa utilizare si se spala pe maini cu apa si sapun.

Personalul medical trebuie:

–  sa poarte masca atunci cand intra intr-o camera in care sunt internati pacientii suspectati sau confirmati cu infectie cu noul coronavirus (SARS-CoV-2) si in orice situatie in care ingrijesc un pacient suspect sau confirmat;
–  sa utilizeze o masca de protectie respiratorie ( N95 certificat NIOSH, EU FFP2 sau echivalent), atunci cand efectueaza proceduri ce pot genera aerosoli (de ex. Intubatia traheala, ventilatie noninvaziva, traheotomie, resuscitare cardiopulmonara, ventilatie manuala inainte de intubatie si bronhoscopie).

Sursa: Institutul National de Sanatate Publica

Etichete: masti de protectie, cum se poarta masa de protectie, masti chirurgicale, masti sanitare, protectie coronavirus, masuri protectie coronavirus

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.