Interventii de ortopedie-traumatologie pentru pacienti din toata tara, la Alba Iulia

Sectia de Ortopedie-Traumatologie a Spitalului Judetean de Urgenta (SJU) Alba Iulia a devenit un puternic centru ortopedic, cu peste 1.500 de interventii chirurgicale efectuate in anul 2019, la pacienti din mai multe judete ale tarii, transmite unitatea medicala intr-un comunicat de presa.

Medicii sectiei au urmat, de-a lungul timpului, cursuri de specializare la clinici din Bruxelles, Londra, Budapesta, Bordeaux sau Hamburg. O treime din totalul interventiilor chirurgicale efectuate in cadrul sectiei sunt artroplastiile (montarea de proteze de sold, genunchi sau umar, operatii de revizie si interventii pentru fracturi periprotetice), cu ajutorul carora pacientilor le-a fost redata mobilitatea articulatiilor.

„Programul National de Ortopedie, de unde se obtin fondurile pentru proteze de sold, genunchi sau umar, functioneaza foarte eficient si transparent la SJU Alba Iulia. Astfel, fondurile alocate de Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate, pentru acest program, aproape s-au dublat in 2019 fata de anul precedent, ceea ce a dus la cresterea numarului de artroplastii si, automat, la reducerea timpului de asteptare a pacientului”, se precizeaza in comunicatul SJA Alba Iulia.

Conform sursei citate, in Romania, exista putine spitale – intre care se numara si SJU Alba Iulia – in care se efectueaza artroplastii totale de umar. Anul trecut si in ianuarie 2020 au fost efectuate 8 interventii chirurgicale de protezare totala a umarului, cu rezultate foarte bune.

Interventii chirurgicale artroscopice

Din 2018, la SJU Alba Iulia este abordata chirurgia artroscopica, tehnica revolutionara minim invaziva, folosita pentru a trata si examina leziunile din interiorul articulatiilor.

In urma cu 2 ani, ca urmare a unei finantari de la Consiliul Judetean Alba, in subordinea caruia se afla spitalul, a fost achizitionat un artroscop ultraperformant, cu care au fost tratate artroscopic leziuni degenerative sau traumatisme. Pacientii s-au prezentat la spital cu luxatii recidivante de umar, instabilitate de genunchi, ligamentoplastii, menisc, leziuni de cartilaj etc. In total in 2019, au fost efectuate peste 120 de operatii artroscopice, la umar si genunchi.

Traumatologie

Blocul operator al sectiei a fost dotat cu aparatura moderna, intre care aparat Roentgen (Rx) mobil, lampi sciatice performante, mese de operatie multifunctionale, care se pot modifica pentru fiecare operatie. De asemenea, blocul operator dispune de cele mai noi tipuri de materiale de osteosinteza (tije centromedulare blocate din titan, tije gama, placi blocate etc. pentru fiecare os si pentru fiecare fractura). Spre exemplu, anul precedent, au fost efectuate peste 500 de interventii chirurgicale sub control Rx-TV (aparat Roentgen), cu focar inchis, minim invazive.

Cazuri care pot fi tratate:

Coxartroza avansata primara sau secundara;
Gonartroza avansata;
Artroza umarului;
Necroza aseptica de cap femural;
Deformari dobandite ale piciorului;
Luxatia recidivanta a rotulei;
Luxatia recidivanta a umarului;
Tumori osoase benigne (osteocondromul, osteomul osteoid etc.);
Tumori osoase maligne (osteosarcomul) la care biopsia osoasa este obligatorie;
Traumatisme ale membrului superior – diverse fracturi, luxatii sau entorse la nivelul etajelor membrului superior (umar, brat, cot, antebrat, radio-carp, mana)

Traumatisme ale membrului inferior – o varietate de fracturi, luxatii si entorse la nivelul segmentelor membrului inferior (sold, coapsa, genunchi, gamba, glezna, picior).

„Astfel de interventii nu ar fi fost posibile daca medicii sectiei nu ar fi urmat numeroase cursuri de artroscopie si artroplastie, la clinici din tara si strainatate. Astazi, in cadrul sectiei, se pot rezolva peste 95% dintre cazurile patologiei osteoarticulare”, mai scrie in comunicatul citat.

Sectia de Ortopedie si Traumatologie dispune de 15 saloane, cu 35 de paturi. Aceasta urmeaza sa beneficieze de reparatii capitale.

Etichete: operatii ortopedie, traumatologie, luxatie, gonartroza, artroplastie umar, coxartroza, spitalul judetean de urgenta alba iulia

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.