Tratamentul pentru boala Castleman a fost inclus in programul national de boli rare

Tratamentul pacientilor cu boala Castleman a fost inclus in programul national de tratament pentru boli rare, potrivit unui ordin publicat in Monitorul Oficial.

Conform criteriilor de eligibilitate stabilite de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), in program sunt inclusi bolnavii adulti cu boala Castleman multicentrica (BCM), fara infectie cu virusul imunodeficientei umane (HIV) si fara infectie cu virusul herpetic uman de tip 8 (VHU-8).

Totodata, initiativa legislativa mai prevede ca in programul de boli rare vor fi inclusi pentru tratament 10 pacienti pe an cu aceasta boala. Costul mediu al tratamentului pentru boala Castleman este de circa 70.000 euro.

Ce este boala Castleman?

Boala Castleman este o boala rara ce afecteaza sistemul limfatic. Este cunoscuta si ca hiperplazie gigant a ganglionilor limfatici si angiofollicular limfatic hiperplazie nod.

Tipuri ale bolii Castleman

Unicentric – Aceasta forma localizata a bolii afecteaza doar un singur nodul limfatic.
Multicentric – Acest tip afecteaza ganglionii limfatici multiple si a tesuturilor limfatice, si poate slabi sistemul imunitar grav. Ea insoteste, uneori, HIV / SIDA.

Cele doua tipuri ale acestei boli afecteaza oamenii diferit.

Diagnosticul diferential se efectueaza cu limfomul non-Hodgkin, varianta foliculara, limfomul din celulele mantiei, hiperplazia foliculara reactiva, limfadenopatia cauzata de infectia HIV si cu alte procese limfoproliferative. Diagnosticul poate fi stabilit cu certitudine doar in urma investigatiei histopatologice.

Etichete: boala castleman, boala rara, boli sistemul limfatic, ganglioni mariti, tratament boli rare

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

O intrebare

  • Nechita ioan spune:

    Bună seara. Unde se poate efectua tratamentul pentru aceasta boala (Castleman) în România?????

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.