Mit sau adevar despre celulita | Ce spune medicul dermatolog

Celulita, cunoscuta si drept coaja de portocala ca urmare a aspectului pe care il confera pielii, poate afecta ambele sexe, insa este mai comuna la femei, din cauza distributiei diferita a straturilor de grasime, muschi si tesut conjunctiv.

Fiind o problema intalnita atat de frecvent, de-a lungul timpului au circulat o serie de pareri mai mult sau mai putin adevarate cu privire la cauzele care duc la aparitia ei si metodele de tratamentul.

Medicul derematolog Laurentiu Vladau a explicat care dintre acestea sunt sustinute si de dovezi stiintifice si merita luate in considerare.

Cauza exacta a celulitei nu este cunoscuta, dar se pare ca rezulta dintr-o interactiune intre tesutul conjunctiv de la suprafata pielii si stratul de grasime care se afla chiar sub el.

„La femei, tesutul adipos si tesutul conjunctiv sunt dispuse pe verticala, iar daca celulele grase ies prin stratul de piele, acest lucru confera aspectul de celulita. La barbati, tesutul are o structura incrucisata, ceea ce poate explica de ce sunt mai putin susceptibili decat femeile sa prezinte celulita”, explica specialistul dermatolog.

Celulita – Mit sau adevar? Care sunt cele mai cunoscute teorii

1. Celulita este cauzata de toxinele din corp – MIT

Unele produse anticelulitice promit sa ajute la ameliorarea celulitei prin eliminarea impuritatilor si toxinelor din organism, insa eficienta lor nu este sustinuta de dovezi stiintifice.

Celulita apare atunci cand depunerile de grasime subiacente incep sa se impinga prin straturi de fibre de colagen, sau tesut conjunctiv, cel mai adesea in zona feselor si a coapselor, dar si pe brate sau abdomen. Tesutul conjunctiv poate fi slabit ca urmare a unui dezechilibru hormonal, in lipsa de exercitii fizice si tonus¬ muscular, din cauza excesului de grasime si a circulatiei slabe, dar siguranta nu din cauza prezentei toxinelor in organism”, a precizat Dr. Laurentiu Vladau, medic dermatolog in cadrul Clinicii Hebra Dermatologie

2. Celulita se agraveaza odata cu varsta – Adevarat

Pe masura ce femeile imbatranesc, corpul lor produce mai putin estrogen – un hormon care ajuta la mentinerea unei bune circulatii a vaselor de sange.

Mai putin estrogen insemna o circulatie mai slaba, ceea ce poate insemna si o scadere a productiei de noi colagen si descompunerea tesutului conjunctiv mai vechi, factori care favorizeaza aparitia celulitei”, a mai adaugat medicul.

3. Persoanele slabe nu au celulita – Mit

Cu cat stratul adipos este mai mare, cu atat este mai probabil aspectul de coaja de portocala a pielii. Insa celulita este o problema cu care se confrunta femeilor de toate formele si dimensiunile, chiar si cele foarte slabe, care fac miscare si au o alimentatie foarte sanatoasa.

4. Exercitiile fizice pot reduce aspectul de celulita – Adevarat

Din pacate, nici macar exercitiile fizice nu vor indeparta celulita definitiv – dar in multe cazuri miscarea poate ajuta la prevenirea sau imbunatatirea aspectului acesteia. Celulita apare atunci cand fibrele conjunctive aflate sub piele isi pierd elasticitatea, dar intinderea si intarirea lor, pe langa eliminarea excesului de grasimi, poate fi de ajutor.

Consolidarea si tonifierea muschilor din zonele predispuse la aparitia celulitei va ajuta la crearea unui aspect mai neted al pielii, dand iluzia ca celulita este mai putin vizibila. Exercitiile care vizeaza fundul si coapsele sunt indicate, precum si antrenamentele de forta, care construiesc muschii si stimuleaza circulatia„, recomanda Laurentiu Vladau, specialist dermatolog in cadrul Clinicii Hebra Dermatologie.

5. Cremele sunt eficiente in tratarea celulitei – Partial adevarat

Studiile au descoperit ca produsele care contin retinoizi pot aduce anumite efecte temporare in tratamentul celulitei, la fel ca si cremele sau scruburile cu ingrediente stimulante, cum ar fi cofeina, ghimbirul si ceaiul verde sau negru, cu efect benefic in imbunatatirea circulatiei si descompunerea depozitelor de celule grase.

6. Procedurile neinvazive sunt eficiente in tratarea celulitei – Adevarat

Tratamentele laser, radiofrecventa si masajul anticelulitic au fost folosite de cativa ani pentru a reduce aspectul de coaja de portocale a pielii si desi rezultatele lor nu sunt permanente, aceste proceduri noninvazive sunt eficiente pe termen scurt.

In general, aceste tratamente vor functiona mai bine decat produsele de ingrijire care promit aceleasi efecte, daca se efectueaza numarul necesar de sedinte si tratamentele lunare de intretinere„, spune specialistul dermatolog.

7. Fumatul poate afecta aspectul celulitei – Adevarat

Exista dovezi stiintifice care sustin faptul ca fumatul ingreuneaza circulatia vaselor de sange, ceea ce va avea efecte si asupra aspectului pielii.

Fumatul poate afecta formarea fibrelor de colagen, ceea ce favorizeaza intinderea si deteriorarea mai rapida a tesutului conjunctiv al pielii, permitand ca grasimile subiacente sa devina vizibile. In plus, efectele daunatoare ale fumatul asupra frumusetii nu se opresc aici: acest obicei favorizeaza aparitia ridurilor si a imbatranirii premature, lasa pielea uscata si terna si este un factor important in aparitia de vergeturi”, a mai declarat medicul dermatolog Laurentiu Vladau.

Etichete: celulita, cauze celulita, remedii celulita, tratament celulita

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.