Patru romani mor in fiecare ora din cauza unui AVC

In Romania, rata de trombectomii – proceduri medicale ce se realizeaza in cazul pacientilor cu accident vascular-cerebral- este de 0,1% fata de 10%, cat e media europeana.

‘Sunt 80.000 de pacienti cu stroke. Din cei 80.000 de pacienti, 64.000 fac accident vascular ischemic. La noi ajung la trombectomie mecanica 80 de pacienti. Se estima ca in anul 2018 sa ajungem la 140. In realitate au ajuns 60 conform registrului, pentru ca au scazut fondurile si deficitul financiar se resimte in numarul de cazuri tratate. In 2017 au fost 80. (…) 0,1% este rata de trombectomii in Romania fata de media UE de 10%, fata de tendinta anuntata de UE de 15% si comparativ cu Cehia 7%. Este o diferenta colosala intre ceea ce ar trebui sa facem si ceea ce putem sa facem in momentul de fata’, a precizat Dr. Gheorghe Iana, presedintele Societatii de Neuroradiologie si Radiologie Interventionala, conform Agerpres.

Potrivit acestuia, 20% dintre pacientii cu accident vascular cerebral mor in primele 30 de zile, iar 30% raman imobilizati la pat.

Romania are cea mai mare mortalitate prin AVC din Europa, iar datele oficilae arata ca patru romani mor in fiecare ora din aceasta cauza.

Etichete: AVC, accident vascular ischemic, Radiologie Interventionala, accident vascular cerebral

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.