DSP Alba a declarat focar de scarlatina la o gradinita

Directia de Sanatate Publica (DSP) Alba a declarat focar de scarlatina la o gradinita din municipiul Alba Iulia, in urma confirmarii bolii in cazul a trei prescolari si a altor doua suspiciuni.

„DSP Alba informeaza ca la Gradinita cu program prelungit nr. 13 din Alba Iulia exista trei cazuri confirmate de scarlatina de catre analizele de laborator iar alte doua cazuri sunt probabile, fiind diagnosticate clinic. Astfel a fost declarat focar. (…) Copiii nu au necesitat spitalizare, sunt sub tratament medical si au fost izolati la domiciliu inca de la aparitia primelor simptome. Colectivitatea este atent supravegheaza de catre personalul medical al DSP Alba si de catre personalul cabinetului medical scolar”, scrie intr-un comunicat de presa al institutiei.

Conform sursei citate, de la aparitia primelor cazuri suspecte, DSP a dispus mai multe masuri de control si preventie pentru limitarea raspandirii boli, respectiv recoltarea de probe de exudat faringian de la contactii de colectivitate, triaj clinic zilnic prin personalul medical, curatenia curenta prin personalul gradinitei, dar si dezinfectia generala.

Scarlatina este o boala infectioasa care apare in colectivitati de copii in special in lunile noiembrie si decembrie. O receptivitate mare pentru scarlatina au copiii mai mici de 10 ani, grupa de varsta cel mai des afectata fiind 5-9 ani.

Potrivit reprezentantilor DSP Alba, perioada de incubatie la scarlatina variaza intre una si 10 zile de la momentul infectarii, cu o medie de 3-6 zile, iar boala incepe cu febra, varsaturi si dureri in gat. Pentru ca scarlatina este foarte contagioasa, pacientul trebuie sa fie izolat mai multe zile.

Etichete: scarlatina la copii, simptome scarlatina, focar, dsp alba

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.