Mai putin de 2% din populatia Romaniei doneaza sange


Directorul Centrului de Transfuzie Sanguina Bucuresti, dr. Doina Gosa, sustine ca numarul donatorilor de sange este foarte mic in Romania, in jur de 200 zilnic, iar pentru cresterea numarului donatorilor si fidelizarea lor a fost creata o platforma online – www.banca-de-sange.ro.

„Cam 200 de donatori pe zi sunt putini, pentru ca in Bucuresti sunt 60 de spitale care au mare nevoie de sange, cum este Institutul Clinic Fundeni sau spitalele de urgenta. Sunt trei spitale de pediatrie, sunt 14 spitale de urgenta, care in fiecare zi au nevoie de sange. Daca am avea un numar dublu de donatori, ar fi confortabil. (…) Acest proiect (platforma banca de sange – n.r.) este important pentru ca isi propune nu neaparat chemarea populatiei la donare, ci fidelizarea donatorilor, care este foarte importanta, pentru ca donarea este mai sigura”, a declarat dr. Doina Gosa potrivit Agerpres.

De asemenea, ea a aratat ca ‘in prezent, cam jumatate din numarul donatorilor care se prezinta in Centrul de transfuzii vin pentru prima data la donare si acestia sunt apartinatorii pacientilor din spitale’.

„Noi tocmai asta ne dorim (…): donatorii care vin si doneaza o data sa nu o faca doar o data in viata, sa vina si a doua oara, si a treia, si a patra oara pentru ca (…) beneficiul este enorm – salveaza viata unui om, dar isi monitorizeaza si starea de sanatate”, a spus Gosa conform sursei mentionate.

Medicul a punctat ca sunt copii foarte mici care in repetate randuri au nevoie de sange.

Un om care vine din trei in trei luni la Centrul de transfuzii si doneaza trece printr-o consultatie medicala, i se efectueaza niste analize si in felul acesta starea lui de sanatate este monitorizata si este un donator mai sigur pentru pacientul din spital.

Pentru a ajuta centrele de transfuzii sa aiba rezerve de sange, o alta noutate cu care vine programul sunt informatiile live de pe platforma, cu privire la nevoia de sange din tara. Donatorii inregistrati vor fi anuntati prin SMS cand este nevoie de sange.

Informatii si raspunsuri despre hepatita C, AICI.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.