Transferul embrionar, ultima etapa a unui FIV


Dupa fertilizare, ovulele deja fecundate – embrionii – sunt transferati in uter, fiind amplasati la baza acestuia. Transferul embrionar se realizeaza la 2-6 zile dupa punctia foliculara si dupa prelevarea ovulelor, ne-a spus dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrica-ginecologie, cu supraspecializare in infertilitate.

Anca Rusen

Este un proces complet nedureros, care nu necesita nicio forma de anestezie si poate fi urmarit de sot. In ceea ce priveste numarul de embrioni transferati, acesta se va stabili dupa o discutie prealabila a cuplului cu medicul si cu specialistii embriologi. De obicei se transfera 2-4 embrioni, tinandu-se cont de istoricul cuplului, de varsta femeii, de numarul incercarilor la care a fost supus cuplul pentru obtinerea unei sarcini, precum si de riscul aparitiei unei sarcini multiple. Intrucat o sarcina multipla antreneaza atat complicatii ginecologice si perinatale (avortul spontan sau prematuritatea), cat si costuri emotionale si economice importante pentru cuplul in cauza, este de dorit sa se transfere cat mai putini embrioni, fara a se diminua probabilitatea de succes a metodei.

Dupa transferul embrionar, este recomandabil sa ramaneti pentru putin timp intinsa la orizontala. Dupa ce va veti intoarce acasa, trebuie sa tineti cont de recomandarile noastre, legate de un mod de viata linistit. Nu s-a demonstrat daca odihna stricta, pentru o perioada indelungata de timp, ajuta la implantarea embrionului in uter (acesta trebuie „sa se agate” de interiorul uterin). Insa va recomandam 2-3 zile de repaos dupa transferul embrionar, mai ales din motive psihologice.

Reusita operatiunilor de fertilizare este probata prin testul de sarcina efectuat la 10-15 zile dupa transferul embrionar. Cand embrionul se instaleaza in uter, atunci el incepe sa produca un hormon, mai precis gonodotropina corionica umana (HCG). Nivelul acestui hormon din sangele femeii se verifica prin testul de sarcina. Daca testul este pozitiv (peste 10 unitati), atunci se va efectua dupa 2-3 zile o noua analiza de sange, pentru a vedea daca s-a marit cantitatea de hormon. Odata cu efectuarea acestor analize de sange, se verifica si nivelurile altor doi hormoni, mai precis estradiolul si progesteronul, care sunt buni indicatori ai unei sarcini. Daca totul se desfasoara normal, dupa 4 saptamani de la transferul embrionar se va efectua o ecografie vaginala (pelvina).

Daca testul de sarcina este negativ, atunci va trebui sa va faceti o programare la medic, cu scopul de a afla motivele nereusitei si de a discuta despre perspectivele de viitor.

Transferul embrionar de blastocisti

Embrionul ajunge in stadiul de blastocist in cea de-a 5-a sau a 6-a zi de viata. El contine deja peste 150 de celule, care au inceput sa se diferentieze in celule trofoblast si in pol fetal. Prin implantarea embrionului in uter (endometru), in stadiul de blastocist, incercam sa copiem natura, cu scopul de a mari sansele de reusita ale fertilizarii. Mai mult, embrionii in stadiu de blastocist patrund singuri in zona pellucida si nu trebuie sa fie supusi ocluziunii asistate.
In cazul in care exista un numar mai mare de embrioni, acestia pot fi pastrati prin congelare, pentru a fi utilizati in viitor de catre cuplu. Beneficiul crioconservarii este unul triplu – medical, psihologic si economic. Se evita astfel o noua stimulare ovariana cu medicamente, o noua recoltare de ovocite si un alt ciclu de fertilizare in vitro. Embrionii pot fi crioconservati chiar in stadiul de blastocist. Dupa decongelare, procentul de supravietuire a embrionilor este de aproximativ 80%. Cercetarile au demonstrat ca sarcinile provenite din embrioni crioconservati nu difera de cele efectuate imediat dupa recoltarea embrionara.

Articolul este realizat cu sprijinul dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrica-ginecologie, cu supraspecializare in infertilitate.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.