Sibiu: Peste 50 de cazuri de intepaturi de capusa in doua saptamani


Numarul persoanelor care au ajuns la spital in ultimii doi ani, dupa ce au fost intepate de capuse, este in crestere, spune medicii.

De exemplu, doar la Sibiu, in ultimele doua saptamani au fost inregistrate 52 de cazuri in cele sase spitale din judet.

„In anul 2017 au fost inregistrati 1.293 de pacienti cu intepaturi de capuse, in perioada martie – octombrie, cu 9 % mai mult fata de 2016, cand au fost inregistrati 1.177 de pacienti cu intepaturi de capuse”, a declarat Krisztina Gaal, purtator de cuvant la DSP Sibiu, potrivit Agerpres.

el mai mare pericol al intepaturii de capuse poate fi boala Lyme. In 2016 s-au inregistrat 42 de pacienti diagnosticati cu Lyme, iar in 2017, 39 de cazuri. Cei mai multi pacienti depistati cu Lyme au fost intepati de capuse cu mai mult de un an de zile inainte de a fi diagnosticati.

„Odata cu incalzirea vremii, activitatea capuselor se intensifica, crescand pericolul pentru boala Lyme. Ca in fiecare an, Directia de Sanatate Publica a judetului Sibiu revine cu o avertizare catre populatie si lucratorii in aer liber de aplicare corecta a masurilor de prevenire a intepaturilor de capuse. Principalele masuri de protectie impotriva intepaturilor de capuse sunt: utilizarea de imbracaminte si incaltaminte adecvata la iesirile in spatii verzi, aplicarea de repelenti, atat pe piele, cat si pe haine, analizarea cu atentie a corpului la intoarcerea din natura si indepartarea imediata a capuselor atasate, preferabil la cel mai apropiat serviciu de urgente. Totodata, in cadrul acestei avertizari, D.S.P. Sibiu a reinstruit furnizorii de servicii medicale privind managementul cazurilor intepate de capuse, a cerut sprijinul DSVSA Sibiu pentru aplicarea de masuri in vederea reducerii populatiei de capuse si a informat mai multe institutii din judet in scopul reducerii riscului profesional pentru aceasta boala”, se mai arata intr-un comunicat al DSP Sibiu.

Boala Lyme este o boala infectioasa, numita si „boala cu 1000 de fete” pentru ca afecteaza intregul organism, iar simptomele mimeaza alte boli, ca de exemplu:

– Boli fizice precum scleroza multipla, poliartrita reumatoida, boala Hashimoto, Sindrom Sjogren, fibromialgie, paralizie Bell, sindromul Guillain Barre, Parkinson, etc.

– Afectiuni de natura psihiatrica precum psihoza, anxietate, depresie, atacuri de panica, tulburari obsesiv compulsive, autism, dislexie, bipolaritate, etc.

De altfel, reactia individuala fata de agentul patogen este foarte diferita de la la altul, cu multiple simptome care fac si mai dificila diagnosticarea.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.