Ziua Mondiala a Epilepsiei: Circa 50 de milioane de persoane din lume sufera de epilepsie


Ziua in care se poarta violet in solidaritate cu persoanele afectate de epilepsie – Purple Day – este una din cele mai emotionante manifestari mondiale de sprijin si sustinere pentru cei aflati in suferinta, scrie CNAS vintr-un comunicat de presa.

In urma cu 10 ani, o fetita din Canada diagnosticata cu epilepsie, Cassidy Megan, si-a dorit sa creeze aceasta zi de constientizare a bolii pentru a le transmite celorlalti cu aceeasi afectiune ca nu sunt singuri pe lume. Intre timp, Cassidy a crescut, iar Purple Day a devenit o manifestare internationala marcata in peste 100 de tari, inclusiv in Romania.

Epilepsia este definita ca o tulburare a activitatii electrice din interiorul creierului uman, care conduce la aparitia unor crize repetate in care persoana respectiva poate avea manifestari convulsive. Din cauza acestor manifestari, uneori infricosatoare, de-a lungul secolelor persoanele cu epilepsie au fost privite cu teama superstitioasa de cei din jur si chiar si astazi sunt tinta atitudinilor negative, discriminatorii,

La ora actuala, in lume circa 50 de milioane de persoane au aceasta afectiune, conform estimarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Exista mai multe tipuri de epilepsie, in functie de cauze, dar in sase din zece cazuri etiologia bolii ramane necunoscuta. In cazul afectiunii cu cauze cunoscute, tratarea cauzei inlatura si crizele epileptice, iar in cazul bolii cu cauze necunoscute crizele pot fi tinute sub control cu tratament medicamentos anticonvulsiv.

In Romania, CNAS finanteaza medicamentele si serviciile medicale necesare persoanelor cu epilepsie. Trebuie insa subliniat ca un stil de viata sanatos, cu un program regulat, cu evitarea alcoolului, surmenajului si emotiilor intense pot duce la diminuarea frecventei aparitiei crizelor epileptic, mai scrie CNAS in comunicat.

„Majoritatea persoanelor cu epilepsie pot duce o viata normala, dar trebuie ajutate in acest sens nu doar de medici ci si de oamenii din jur. Respingerea sau chiar blamul social nu fac altceva decat sa creeze anxietate si depresie pentru persoanele cu epilepsie, care vor agrava starea in care acestea se afla. Trebuie sa intelegem cu totii ca avem fiecare o responsabilitate fata de aceste persoane” – a declarat presedintele CNAS, Razvan Vulcanescu, cu ocazia Purple Day, potrivit sursei mentionate.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.