Studiu: O sarcina dupa cancerul la san nu creste riscul de recidiva

S-a constata ca femeile care au avut cancer de san, de multe roi renunta la sarcina  de teama riscului de recidiva a bolii.Dar, un studiu care a implicat peste 1000 de femei, prezentat la o reuniune a American Society of Clinical Oncology (Societatea Americana de Oncologie Clinica, ASCO) la Chicago, arata contrariul.
”Aceste constatari ofera reasigurari supravietuitoarelor cancerului de san ca a avea un copil dupa un diagnostic de cancer de san poate sa nu creasca riscul de recidiva”, a spus dr. Erica Mayer, expert in cancer de san de la Dana Farber Cancer Institute, potrivit Reuters.

Studiul a inclus 1.207 femei sub 50 de ani care au fost diagnosticate cu cancer de san non-metastatic inainte de 2008. Cele mai multe (57 la suta) au avut cancer de san ER-pozitiv. Din total, 333 de femei au ramas insarcinate. Fiecare dintre aceste femei a fost comparata cu trei femei cu cancere similare care nu au ramas gravide.
Dupa aproximativ 10 ani de urmarire, nu a existat nici o diferenta semnificativa in reaparitia cancerului intre femeile care au avut un copil si cele nu au avut unul, relateaza si Agerpres.

Constatarile noastre confirma faptul ca sarcina dupa un cancer de san nu ar trebui descurajata, chiar si in cazul cancerului ER-pozitiv. In randul femeilor cu cancere de tip ER-pozitiv, nu a existat nicio diferenta in rata de supravietuire. La femeile ale caror forme de cancer nu erau alimentate de estrogen, cele care au ramas insarcinate au avut riscuri de a muri mai mici cu 42% decat cele care nu au ramas gravide, sugerand ca sarcina poate proteja de fapt impotriva reaparitiei bolii,a spus dr. Matteo Lambertini de la Institutul Jules Bordet din Bruxelles, care a condus studiul, conform surselor mentionate. 

Mai multe cercetari sut necesare pentru a intelege efectele sarcinii la femeile ale caror cancere de san sunt HER2 pozitiv —  ceea ce inseamna ca acestea poarta proteine care le fac mai agresive — sau la femeile care mostenesc mutatii in genele BRCA,  au spus cercetatorii.

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.