Ce se intelege prin hipertensiune arteriala (HTA)?

Presiunea arteriala este forta pe care o exercita sangele asupra peretilor arteriali. Hipertensiunea arteriala (HTA) reprezinta valori anormal crescute ale presiunii arteriale.

Sangele este pompat ritmic in artere de catre inima, care, la randul ei, dezvolta o anumita presiune pentru a reusi sa trimita sangele in tot arborele arterial la toate organele.

Aceasta presiune se poate masura si se numeste presiune/ tensiune arteriala sistolica (TAS). In momentul urmator, inima se relaxeaza si pri- meste o noua cantitate de sange oxigenat de la plamani, iar in timpul acestei relaxari a inimii, in artere se mentine o presiune mai mica, numita presiune/tensiune arteriala diastolica (TAD).

La valoarea presiunii arteriale contribuie nu numai forta de contractie a inimii si cantitatea de sange pa care aceasta o pompeaza cu fiecare ciclu cardiac, dar si rezistenta vaselor arteriale de calibru mic care poate sa creasca atunci cand tunica lor  muscu- lara se contracta  foarte mult.

Valorile presiunii/tensiunii arteriale (TAS si TAD) se pot masura cu un aparat numit sfigmomanometru.

Acesta este  prevazut cu o manseta cu aer cuplata la un mano- metru. Prin comprimarea unei artere (de obicei artera brahiala la brat), urmata de decomprimarea lenta a acesteia, se poate afla presiunea din artera examinata.
Coloana de mercur este etalonul standard de masurare a tensiunii arteriale.

Masuratorile se exprima in milimetri de mercur (mmHg) sau, mai rar, in centimetri de mercur. In tarile Comunitatii Europene s-a decis sa nu se nu se mai foloseasca in mod curent sfigmomanometrele cu mercur, pentru a evita intoxicat iile accidentale cu mercur.

Aceastea au fost inlocuite cu sfigmomanometrele aneroide manuale, semiautomate sau automate.

Masurarea tensiunii arteriale se face cel mai corect la nivelul bratului, in dreptul arterei brahiale, dar se accepta si aparatele care masoara tensiunea arteriala in portiunea distala a antebratului, mai ales la pacientii cu obezitate marcata, cu conditia ca ele sa fie corect calibrate. Prima cifra notata in rezultate este tensiunea arteriala sistolica (maxima), iar a doua cifra este tensiunea arteriala diastolica (minima).

Valorile normale ale TA sunt:
<140/90 mmHg
Valoarea considerata optima este de 120/80 mmHg.

Clasificarea HTA, in functie de valori, este reprezentata in tabelul de mai jos.

TABEL HTA

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

2 de intrebari si raspunsuri

  • APOSTOL VALENTIN spune:

    cum se stabilește că o persoană are hipertensiune

  • leah disponia spune:

    Exista regim alimentar pt.hta?

 
Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical
INSCRIE-TE LA NEWSLETTER
 
 
 
Campanie sustinuta de: