De ce apare hipertensiunea arteriala (HTA)?

Tensiunea arteriala (TA) nu are o valoare fixa pe parcursul unei zile. TA poate creste in imprejurari diverse, cum ar fi efortul fizic, emotiile, altitudinea crescuta, consumul exagerat de lichide (peste 5-6 litri), dupa folosirea unor substante cum ar fi adrenalina, efedrina etc.
La unii indivizi tensiunea arteriala creste spontan si se mentine la valori ridicate si in afara imprejurarilor mentionate, generand HTA.

In 5% din cazuri, HTA este produsa de cauze precizabile si poarta denumirea de hipertensiune arteriala secundara. Depistarea acestor forme de hipertensiune arteriala este importanta deoarece o parte dintre ele sunt curabile.

Cauzele posibile de hipertensiune arteriala secundara sunt: bolile renale, unele boli endocrine, boli vasculare congenitale, etc.

O forma particulara de hipertensiune arteriala este cea declansata la femei in cursul sarcinii.

In aceasta situatie pierderea de proteine prin urina si aparitia edemelor conduc la tabloul clinic de preeclampsie si necesita masuri urgente de supraveghere si tratament, pentru mama si pentru fat.

Unele medicamente pot induce sau agrava hipertensiunea arteriala: contraceptivele orale si tratamentele de substitut ie hormonala la femei, analgezicele (medicamentele pentru calmarea durerilor) antiinflamatoarele nesteroidiene si medicamentele pentru raceala si gripa care contin derivati de efedrina.

Pacientii cu hipertensiune arteriala trebuie sa fie foarte atenti atunci cand isi administreaza din proprie initiativa aceste medicamente.

La peste 95% din pacientii hipertensivi nu se poate preciza cauza hipertensiunii arteriale. In aceste cazuri boala este produsa prin mecanisme complexe, iar diagnosticul este de hipertensiune arteriala esentiala sau primara.

Factorii implicati in producerea HTA esentiala/primara:

Factorii nemodificabili: ereditatea (daca unul sau ambii parinti au avut hipertensiune arteriala, riscul de a avea aceasta maladie este mai mare); varsta (hipertensiunea arteriala se dezvolta mai frecvent dupa varsta de 40 de ani); sexul (hipertensiunea este mai frecventa la barbati fata de femei).

Factorii modificabili: O mare parte din caracteristicile negative ale stilului de viata modern influenteaza si valorile de tensiune arteriala (fumatul, stresul emotional, consumul excesiv de alcool), dar dintre toate, cele mai puternice efecte sunt produse de consumul excesiv de sare si supragreutatea. Se considera ca aportul optim de sare din alimente este de 4 grame pe zi.

In populatiile caracterizate de un consum crescut de  sare, care in tarile  balcanice  poate sa ajunga pana la 30 grame pe zi, prevalenta HTA este mult crescuta fata de populatii cu consum moderat sau scazut de sare.

Intrucat sarea este un conservant puternic, ea se regaseste in concentratii foarte mari in alimentele procesate industrial.

Asocierea dintre HTA si obezitate are mecanisme specifice si este sustinuta si de prevalenta mare – de aproximativ 40%  a obezitatii in randul hipertensivilor

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

O intrebare

  • Alexa Lacramioara spune:

    Cât mă costă o consultaţie si un EKG dacă sunt asigurată si cum trebuie sa procedez. Va multumesc!

 
Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical
INSCRIE-TE LA NEWSLETTER
 
 
 
Campanie sustinuta de: