De ce este importanta hipertensiunea arteriala? Cat de periculoasa poate fi?

Cresterea valorilor tensiunii arteriale are doua mari efecte negative asupra organismului uman: imbatranirea vaselor si suprasolicitarea inimii.

Cele mai importante complicatii ale hipertensiunii arteriale sunt: insuficienta cardiaca, angina pectorala si infarctul de miocard, accidentul vascular cerebral, insuficienta renala.

Hipertensiunea arteriala contribuie la accelerarea procesului de ateroscleroza. Se ajunge la ingrosarea vaselor si la franarea aportului de oxigen la nivelul organelor si tesuturilor.

De asemenea, placile de aterom se pot fisura/rupe si se pot produce la suprafata lor cheaguri de sange (trombi), care vor accentua ingustarea vasului, pana la astuparea lui completa.

Asa se produc infarctul de miocard si accidentele vasculare ischemice. In plus, vasele cerebrale se rup mai usor, putand sa se produca accidente vasculare cerebrale hemoragice.

Riscul de atac de cord se dubleaza cu fiecare crestere de 20 mmHg a TA sistolice si cu fiecare crestere de 10 mmHg a TA diastolice.

In vasele mici (arteriole si capilare), hipertensiunea arteriala altereaza peretele intern, numit endoteliu.
Anumite substante din sange, cum sunt proteinele, vor traversa mai usor peretele vascular.

Exemplul tipic este reprezentat de afectarea vaselor mici renale, cu pierderea de proteine prin urina (numita proteinurie).

Un alt exemplu este cel de la nivelul retinei unde se pot produce hemoragii sau tromboze, cu repercusiuni asupra vederii.

Riscul de aparitie a insuficientei cardiace (incapacitatii inimii de a pompa sangele catre organe si tesuturi) este de 6 ori mai mare la pacientii cu hipertensiune arteriala, in absenta tratamentului.

Cresterea presiunii in arterele organismului suprasolicita munca inimii. Intr-o prima etapa, inima se adapteaza la valorile mari de presiune prin ingrosarea peretilor sai (apare hipertrofia muschiului inimii).

In timp, muschiul cardiac oboseste si capacitatea de contractie a inimii scade, instalandu-se, astfel, insuficienta cardiaca.

HTA va imbatraneste in mod accelerat vasele arteriale si inima! Riscul de a face atac de cord, accident vascular, boala renala cronica sau insuficienta cardiaca este foarte mare daca aveti hipertensiune.

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

 
Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical
INSCRIE-TE LA NEWSLETTER
 
 
 
Campanie sustinuta de: