Prevenirea bolilor cardiovasculare ar putea diminua riscul de dementaPrevenirea si controlul bolilor de inima ar putea tine la distanta dementa, conform rezultatelor unui studiu realizat in China si publicat luni in Journal of the American College of Cardiology, citat de UPI.

Cercetarea a fost efectuata pe aproximativ 1.600 de persoane cu varsta medie de 79,5 ani, care au fost monitorizate o perioada de 21 de ani, relateaza si Agerpres.

Riscul de a dezvolta boli de inima a fost evaluat la inceputul studiului, iar participantii au fost supusi anual unor teste de memorie si gandire.

Concluzia studiului a fost aceea ca persoanele care aveau un risc mai mare de a dezvolta boli de inima prezentau totodata un declin mintal, sau cognitiv, mai accentuat, inclusiv o crestere a indicatorilor biologici specifici bolii Alzheimer.

Acest lucru sugereaza ca monitorizarea si tinerea sub control a bolilor de inima ar putea fi importante si pentru sanatatea cognitiva.

”In absenta tratamentelor eficiente pentru dementa, trebuie sa monitorizam si sa controlam povara riscului cardiovascular ca modalitate de mentinere a sanatatii cognitive a pacientilor pe masura ce acestia imbatranesc. Avand in vedere cresterea progresiva a numarului de cazuri de dementa la nivel mondial, constatarile noastre au relevanta atat din punct de vedere clinic, cat si al sanatatii publice”’, a declarat autoarea studiului, Weili Xu, de la Scoala de Sanatate Publica din cadrul Universitatii de Medicina din Tianjin, potrivit surselor citate.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) preconizeaza ca dementa va afecta 82 de milioane de persoane pana in anul 2030.

Etichete: boli cardiovasculare, dementa, alzheimer, sanatate cognitiva

 
Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical
INSCRIE-TE LA NEWSLETTER
 
 
 
Campanie sustinuta de: