Medic cardiolog: Avem in fiecare zi oameni sub 40 de ani, chiar sub 30 de ani, cu infarct miocardic acutUltimul raport Eurostat arata ca bolile de inima sunt principala cauza de deces in randul cetatenilor din Uniunea Europeana. De la inceputul anului si pana in prezent, in Clinica de Cardiologie a Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti au ajuns 850 de pacienti cu STEMI (infarct miocardic cu supra-denivelare de segment ST), transmite unitatea medicala intr-o postare de pe o retea de socializare.

Mortalitatea in infarct, in Centru de Cardiologie Interventionala de la SUUB este de 3, 5%, media pe tara fiind de 8%. In urma cu 9 ani, cand pacientii nu erau tratati cu ajutorul chirurgiei interventionale prin „Programul national de tratament invaziv al infarctului miocardic acut”, mortalitatea era 13%.

Dintre pacientii care se prezinta la Cardiologie, numarul tinerilor este in crestere.

„Avem in fiecare zi oameni sub 40 de ani, chiar sub 30 de ani, cu infarct miocardic acut. Asadar, aceasta boala extrem de severa, care omoara oameni, apare din ce in ce mai des la oamenii tineri. In plus, toti factorii de risc care afecteaza inima si anume: hipertensiunea arteriala, diabetul, cresterea colesterolului, apar din ce in ce mai des la oamenii tineri”, a declarat prof. Dr. Dragos Vinereanu, sef sectie Cardiologie 2 in cadrul Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti.

Potrivit medicilor de la SUUB, ca sa aveti o inima sanatoasa, trebuie sa respectati cateva sfaturi importante:

1. Renuntati la fumat. Acesta este este principalul factor de risc in infarctul miocardic;

2. Evitati stresul pe cat posibil. Stresul cronic, cotidian, determina cresterea dramatica a infarctului miocardic si a accidentelor vasculare cerebrale la populatia sub 45-50 de ani;

3. Renuntati la viata sedentara. Orice tip de efort este bun, recomandat fiind minimum 30 de minute de efort/pe zi;

4. Urmati o dieta sanatoasa. Dieta nesanatoasa inseamna un consum exagerat de sare, de grasimi si de zaharuri. E indicat sa aveti o dieta bogata in fructe si legume, cu cereale integrale si fibre alimentare, cu carnuri slabe si peste.

5. O data pe an, daca nu aveti boli in antecedente, este recomandat sa veniti la medic pentru EKG, masurarea tensiunii arteriale, a glicemiei si colesterolului. Orice boala depistata din vreme se trateaza mai usor.

Etichete: infarct miocardic acut, infarct tineri, boli cardiovasculare, boli de inima, Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti, Dr. Dragos Vinereanu

 
Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical
INSCRIE-TE LA NEWSLETTER
 
 
 
Campanie sustinuta de: