Imunizarea prin vaccinare impotriva bolii diareice cu rotavirus

 

Despre vaccinul antirotaviral

Asigurarile de sanatate din Statele Unite au facut o analiza retrospectiva, comparand numarul de spitalizari a copiilor inainte de introducerea vaccinului rotaviral (la nivel national) si numarul de spitalizari dupa primul an de vaccinare rotavirala. Dupa un singur an de vaccinare in masa cu vaccin rotaviral s-au redus cazurile de spitalizare cu 95%. De asemenea, s-a observat o scadere a spitalizarii si pentru copiii nevaccinati (efectul pozitiv al imunitatii de comunitate).

Vaccinarea rotavirala a prevenit peste 176.000 de spitalizari, 242.000 de consultatii la urgente si 1,1 milioane de consultatii la medici .

Nu exista un tratament specific, antiviral pentru boala diareica rotavirala. Se administreaza doar tratament simptomatic (pana la remiterea simptomelor), de rehidratare orala sau intravenoasa.

Cel mai simplu mod de a preveni o imbolnavire este sa ne vaccinam.

Vaccinul antirotaviral este un vaccin oral , viu-atenuat, cu un continut de 1 ml solutie.

 

Cine ar trebui sa fie vaccinat

Toti copii cu varsta minima de 6 saptamani si maxima de 24 de saptamani.

Schema completa de vaccinare este de 2 doze. Acestea se administreaza oral (se bea) la 2 luni si la 4 luni. Intre cele doua doze de vaccin trebuie sa existe o perioada minima de 4 saptamani.

Detalii complete despre vaccinul rotaviral pentru copii gasiti aici.

Acest vaccin se face doar pana la 24 de saptamani, dupa aceasta varsta NU se mai face vaccinul rotaviral.

Nu exista vaccin rotaviral pentru adulti.

Dozele antirotavirale pot fi facute concomitent cu vaccinul din schema nationala ( DTaP-HVB-VPI/Hib) si cu vaccinul pneumococic.

Vaccinul rotaviral contine 4 tulpini care dau cele mai frecvente imbolnaviri.

 

Pentru cine NU se recomanda vaccinul

Exista medicamente ce sunt contraindicate cu vaccinul rotaviral?

Da, sunt 5 medicamente care au o contraindicatie absoluta. Acestea sunt : belimumab, certolizumab pegol, hydroxyurea, methotrexate, secukinumab (sunt medicamente care se administreaza in boli care au contraindicatie absoluta de vaccinare). Mai exista cateva medicamente ( steroizi) care nu sunt recomndate sa se asocieze cu vaccinul.

Contraindicatii absolute de vaccinare

Exista cateva afectiuni care contraindica vaccinarea copilului cu un vaccin viu atenuat. Acestea sunt:

  • imunodeficienta combinata severa ( SCID),
  • sugari care au avut deja invaginatie intestinala( malformatii congenitale de tract gastro-intestinal)
  • .de asemenea nu sunt vaccinati sugarii ( cu doza doi de vaccin) care au avut o reactie alergica severa la prima doza de vaccin.Parintele copilului este obligat sa informeze medicul vaccinator daca acesta are o alergie severa (mai ales la latex).

 

Cand se amana vaccinul? (contraindicatii relative)

Daca sugarul este bolnav (febra, stare generala alterata, varsaturi, diaree) se amana vaccinul pana la insanatosirea lui.

Informati medicul vaccinator daca sugarul are (sau este suspectat) HIV/SIDA, daca sugarul ia tratament cu steroizi , daca are cancer si face tratament chimioterapic sau radioterapie.

 

Reactii adverse si raportarea lor

Reactii adverse ale vaccinului

Efectele adverse comune sunt : iritabilitate sau apatie, varsaturi usoare sau diaree usoara. Culoarea scaunului poate fi modificata.

Efecte adverse severe: invaginatie intestinala ( daca este administrat vaccinul dupa 24 de saptamani, creste acest risc). 1:20000 pana la 1:100000 sugari pot dezvolta o invaginatie dupa aproximativ o saptamana dupa vaccinare. Semnele de invaginatie intestinala sunt: dureri abdominale, varsaturi si scaun cu sange.

Raportarea reactiilor adverse

Reactiile adverse ale vaccinurilor sunt foarte bine documentate. Pacientii si medicii sunt incurajati sa comunice orice problema constata in asociere cu administrarea vaccinurilor, iar firmele producatoare sunt obligate (prin lege) sa le raporteze si sa le adreseze foarte rapid si pe fiecare in parte.

Pacientii trebuie sa comunice medicilor daca dupa vaccin copilul a avut semne de soc anafilactic ( edem/umflarea fetei, dificultati de respiratie, tahicardie). Daca banuiti ca sugarul ar avea soc anafilactic, sunati de urgenta la 112 , apoi comunicati medicului vaccinator efectul advers, sa poata raporta la randul lui la ANM ( agentia nationala a medicamentului).

 

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.