Cum ne protejam inima in timpul verii? Sfaturi care va pot ajuta sa treceti peste vara in siguranta



Vara are o multime de provocari pentru sanatatea cardiovasculara. Sistemul cardiovascular munceste in plus pentru a mentine temperatura corpului in parametrii normali si pentru fiecare grad cu care temperatura corpului creste, inima trebuie sa pompeze inca zece batai pe minut.

Temperaturile ridicate si umiditatea sunt deosebit de stresante pentru cei care au deja inima slabita, iar riscul imediat de a avea un AVC ischemic creste, scrie S.L dr. Vladiana Romina Turi, medic specialist cardiolog, pe pagina de Facebook a Spitalului Clinic CF Timisoara.

Potrivit medicului, urmatoarele sfaturi va pot ajuta sa treceti peste vara in siguranta:

• Nu iesiti din casa in timpul intervalului 10-18, decat in caz de stricta urgenta si, atunci, preferabil intr-un mijloc de transport, dotat cu clima si avand o sticla de apa cu dumneavoastra.
• Imbracati-va potrivit pentru temperaturile de afara. Alegeti imbracaminte lejera, de culoare deschisa, din material usor, respirabil, precum bumbacul sau inul. Adaugati incaltari bine ventilate si o palarie/sapca si ochelari cu protectie UV.
• Hidratati-va corespunzator, atat prin consumul de lichide, cat si prin alimente bogate in apa: supe reci, salate si fructe. Capsunile, pepenele verde, piersicile, castravetii, telina, rosiile, ardeii si spanacul sunt fructe si legume care contin peste 90% apa. Consumul de apa ajuta la reglarea temperaturii si face ca inima sa pompeze sangele mai usor. Nu uitati sa beti apa inainte sa va fie sete si evitati alcoolul si bauturile cu cofeina, care pot deshidrata organismul. Este important sa stiti ca unele medicamente comune pentru inima va pot face mai vulnerabil la caldura ridicata si va pot creste nevoile de hidratare.
• Discutati cu medicul dumneavoastra inainte de a merge in concediu, in special daca urmeaza sa practicati diverse sporturi sau sa va expuneti la sauna, ape termale sau temperaturi extreme. In plus, anumite medicamente necesita ajustarea dozelor.
• Cunoasteti-va „numerele”! Acum este un moment bun pentru a va consulta medicul pentru a vedea cu atentie „numerele” importante, inclusiv nivelul de colesterol si trigliceridele, pulsul, tensiunea arteriala si multe altele. Cunoasterea acestora si a factorilor de risc sunt o parte importanta a sanatatii inimii, mai ales inainte de a va angaja in activitati pe vreme calda.
• Evitati expunerea la soarele puternic si arsurile solare, intrucat o arsura solara va poate deshidrata si impiedica capacitatea corpului de a se raci. Daca intentionati sa stati afara in timpul orelor de varf, asigurati-va ca aplicati protectie solara cu 30 de minute inainte de a pleca. Reaplicati la fiecare doua ore crema de protectie. Nu uitati sa purtati palarie sau sapca!
• Pastrati temperatura corpului cat mai coborata. Daca nu aveti acces la aer conditionat, puteti folosi comprese reci (un pachet de gheata invelit in material sau o sticla umpluta cu apa rece) aplicate pe „punctele de puls” – zonele in care vasele sunt cele mai apropiate de suprafata pielii, inclusiv incheieturile mainilor, gatul, tamplele si axilele; acestea va pot ajuta sa va racoriti.
• Nu renuntati la miscarea zilnica. Faceti antrenamentele in timpul verii mai scurte si mai lente, preferabil dimineata sau seara, cand temperaturile si umiditatea sunt mai scazute, si alegeti trasee umbrite sau un spatiu cu aer conditionat. Colaborati cu echipa medicala pentru a dezvolta un plan potrivit pentru dvs.
• Ascultati-va corpul. Daca nu sunteti obisnuit cu exercitii fizice regulate, aveti varsta peste 50 de ani, aveti boli de inima sau aveti intrebari despre sanatatea inimii, consultati-va medicul inainte de a participa la orice activitati intense vara, in aer liber, si nu fortati organismul.
• Cunoasteti semnele de avertizare ale bolilor cauzate de caldura. Timpul petrecut la caldura extrema poate duce la epuizare si insolatie, doua afectiuni serioase cauzate de caldura, in care corpul nu isi mai poate controla temperatura.
• Simptome de epuizare prin caldura: transpiratie abundenta, puls rapid, dureri de cap, greata sau varsaturi, crampe musculare, oboseala, ameteli si chiar lesin.

Tratament: Mutati-va intr-un loc racoros, desfaceti-va hainele, folositi comprese reci, sorbiti apa mai rece, dar nu foarte rece, ideal si bauturi cu electroliti (ca cele pentru sportivi). Daca simptomele persista, sunati la 112.

Insolatia. Simptome: Temperatura corporala de peste 40°, dureri de cap severe, modificari comportamentale, confuzie, piele fierbinte, rosie, fara transpiratie, batai rapide ale inimii si pierderea constientei.
Insolatia reprezinta o urgenta medicala care pune viata in pericol. Sunati imediat la 112. Desi oricine poate fi afectat de boli de caldura, persoanele cu boli de inima sunt expuse unui risc mai mare.

 

Etichete: insolatie, boli de inima, caldura excesiva

 
Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical
INSCRIE-TE LA NEWSLETTER
 
 
 
Campanie sustinuta de: