Ce se intampla cand ne imbolnavim de varicela

Virusul patrunde in organism prin inhalare sau prin atingerea tesutului conjunctiv (suprafata ochiului).ochi GURA nas

El se inmulteste in aparatul respirator (nas, faringe) si in nodulii limfatici, apoi poate ataca alte organe interne ca splina, ficatul, ganglionii senzoriali (in al doilea val eruptiv). Abia apoi virusul erupe la nivelul epidermei producand simptomele caracteristice varicelei.

lupaPe piele apar mici pete rosii (macule), care se transforma rapid (12-24 de ore) in mici vezicule (basicute cu lichid clar) de 1-4 mm in diametru pe cap, pe trunchi pe maini si picioare, de regula in aceasta ordine (cele din pielea paroasa a capului fiind extrem de caracteristice varicelei). Dupa cateva zile continutul veziculeleor se tulbura, iar apoi se transforma in cruste care vor disparea in alte 7-10 zile. Aceste leziuni apar in valuri succesive, asa incat putem sa le vedem concomitent in stadii diferite de evolutie.

Desi nu sunt la fel de usor de vazut, aceleasi vezicule pot exista si in gura, in nas, pe faringe, laringe, pe cornee (la nivelul ochilor), pe mucoasa genitala, anala si in interiorul vaginului. Practic, bubitele de varicela apar la inceput pe abdomen, spate sau pe fata si treptat se extind pe tot corpul. Ajung inclusiv pe suprafata mucoaselor, in gura, in zona genitala. 

Inceputul varicelei sau altfel spus primele manifestari ale bolii apar la aproximativ 14-16 zile de la infectie, constand in febra, astenie fizica, secretie nazala, mancarimi puternice in zonele cu vezicule, dureri de cap, dureri musculare.

Stadiul de crusta poate tine 10-20 zile. Pacientul nu mai este contagios din momentul in care dispar veziculele si locul acestora este luat de cruste. 

In evolutia bolii apar 2-3 valuri eruptive la nivelul epidermei, astfel incat se pot vedea pe piele leziuni in diferite stadii. Cu cat varsta pacientului este mai mare, evolutia poate fi mai serioasa,cu eruptie mai bogat reprezentata si insotita de complicatii.

infectedPacientul este considerat contagios cu 1-2 zile inainte de aparitia eruptiei si pana la 6-7 zile dupa aparitia ultimului val eruptiv. Practic pana ce ultima vezicula se transforma in crusta si se desprinde natural; dar contagiozitatea scade mult dupa 1-2 zile de la aparitia eruptiei. 

In general copii lipsesc de la scoala 10-14 zile, fapt care reprezinta o problema in general mai ales daca impune ca unul dintre parinti sa lipseasca de la munca pe aceeasi perioada. Cu alte cuvinte, copilul va sta in casa minimum 10 zile si maximum 2 saptamani. Trebuie sa tinem copilul in casa in aceasta perioada deoarece el fiind contagios poate da boala si altor copii.

Ce se intampla daca iesi afara cand ai varicela

Copilul nu i se intampla nimic rau, practic aerul curat nu-i face rau micutului si nu afecteaza negativ evolutia bolii. Dar, spun medicii, copilul va intra in contact cu alte persoane sanatoase si astfel exista riscul de a transmite boala. Nu trebuie omis faptul ca varicela este o boala extrem de contagioasa. Specialistii spun ca un copil cu varicela are voie sa fie scos afara numai atunci cand   bubitele sale sunt uscate, au crusta. Numai atunci copilul nu mai este contagios si nu mai poate transmite boala altor copii sau adulti. 

Imunizarea dobandita dupa boala

imunnePentru a lupta cu virusul varicelei, pacientii formeaza anticorpi, care raman activi in sange. Astfel, cine s-a imbolnavit de varicela dobandeste o imunitate pe viata care nu inseamna eliminarea virusului din organism ci riscul extrem de redus de reinfectare sau de reactivare a virusului.

Unii parinti cantaresc beneficiul acestei imunitati pe de o parte, balansat pe de alta parte cu riscurile bolii sau beneficiile oferite de imunizarea prin vaccinare. Una dintre cutumele anilor trecuti este ca parintii sa isi expuna copii cu varsta potrivita (intre 3 si 13 ani) la virusul varicelei (asa-numitele chickenpox parties), sa lase boala sa isi urmeze cursul si sa dobandeasca imunitatea dorita, pe viata.

Recent insa, parintii au la dispozitie rapoarte si statistici cu privire la problemele pe care varicela le poate determina si in acest interval de varsta considerat “optim”, au la indemana un vaccine imbunatatit si performant (vezi articolul “imunizarea prin vaccinare”), iau in considerare disconfortul copilului si complicatiile posibile, implicatiile absentelor de la Scoala si, respectiv, de la munca pentru parintele care il ingrijeste.

Zona Zoster

Persoanele care au avut varicela sunt persoane la risc pentru ca mai tarziu in viata sa dezvolte Zona (sau Herpes zoster). Dupa infectia initiala, virusul care provoaca varicela (virusul varicelo zosterian) poate sa ramana inactiv in celulele nervoase din vecinatatea coloanei vertebrale si sa se reactiveaze dupa (zeci de) ani si sa produca Herpes zoster.

Aceasta boala se manifesta prin furnicaturi, mancarimi sau durere in unele parti ale corpului, urmate de iritatie cu pete reliefate de culoare rosie si apoi vezicule.

De asemeni este neobisnuit ca o persoana vaccinata sa dezvolte mai tarziu in viata Zona. Daca totusi acest lucru se intampla, forma bolii este in general mai usoara si este mai putin probabil sa cauzeze complicatii la persoanele imunizate prin vaccine fata de persoanele care au facut boala.

De retinut

  • MEDICUL DE FAMILIE este cel care stabileste diagnosticul de varicela si prescrie tratamentul
  • Nu administrati medicamente daca acestea nu sunt prescrise de un medic
  • varicela este o boala anergizanta (scade eficienta sistemului de aparare si rezistenta la alte imbolnaviri in perioada de 4-6 saptamani de dupa boala).

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

24 de intrebari si raspunsuri

  • Ionela spune:

    Cat e normal sa faca febra un copil de 2 ani?Avem eruptie de 4 zile si inca facem febra.

  • Nastase Ramona spune:

    Cate zile erupe varicela e de joi seara cu febra i a iesit pe maini coate picioare genunchi cap gura si limba si tot mai face febra ajunge la 39 cu 8 aseara azi a avut 38 cu 5 intrebarea mea este putem pleca la munte trei zile pe 31 iulie avem rezervare facuta se poate intampla ceva mentionez ca de vineri dimineata nu am iesit cu el din casa va multumesc

  • florea mihaela spune:

    la varicela e obligatoriu sa se transforme toate bubele in vezicule cu lichid saupot face ditect cojita?

  • Olesea spune:

    Cu ce tratez varicela in gura?

  • Daniela spune:

    Fetita mea are rujeola.De patru ile I-au aparut bubitele de 4 zile si inca mai face febra.Este normal?

  • Banu Cornelia spune:

    Buna ziua. Sotul meu are varsat de vint,il doare capul gitul si are o stare molateca. Ce tratament poate lua? Multumesc

  • Paula Sârbu spune:

    Dacă soțul meu are zona zoster și dormim în aceiași camera ,pot lua boala
    ,fac varicela?

  • Dobrescu Raluca Andreea spune:

    Bună seara. Ieri dimineață mi-a apărut pe corp niste pete roșii și mai târziu în vârful lor a apărut un lichid. Nu mă mănâncă . Îmi puteți spune ce este. Va mulțumesc.

    • rares spune:

      este o varicela mai tarziu mananca

  • Agache simona spune:

    Buna ziua fetita mea a facut varicela sau cum se mai zice in popor varsat de vant!!acuza dureri mari de picioare si dureri de cap! Este normal sau ar trebui sa ma ingrijorez???

  • Florina spune:

    Fetița mea (7 ani) a fost diagnosticata cu varicela. Nu a facut cruste , nu a avut mancarimi si bubitele (foarte mici) au disparut de la sine. Este a douăsprezecea zi de la aparitia eruptiei. Putem iesi din casa?

  • Adrian spune:

    In a 10-a zi dupa ce am fost diagnosticat cu varicela am fost la spital pentru niste investigatii legate de niste pustule care s-au rupt si pentru a ma asigura ca nu s-au infectat. Doctorita m-a pus sa astept intr-o camera de garda cu un pacient care era in a 3-a zi de varicela (acesta nu purta masca). Ar fi prezentat acesta un risc pentru mine ? Mentionez ca majoritatea bubelor mi s-au format in cruste. Mi-ar mai aparea bube noi sau ar putea recidiva boala contagioasa din cauza contactului cu pacientul care era in a 3-a zi de varicela(care era in perioada de transmitere cea mai ridicata) ?

  • TUDOR DAN spune:

    Nu stiu daca am avut ca si copil varicela si nici nu tin minte daca am fost vaccinat. posibil ca da. Dar, mi-a aparut Zona/Herpes zoster. Intrebare: boala poate sa aiba ca si consecinta si o scadere a tensiunii la cca. 85/55, premergator (cam cu o saptamana) eruptiei cu petele caracteristice ?

  • Adrian spune:

    Buna ziua in urma cu vreo 4 zile am inceput sa parcurg pasi ,,grei”ai ,,Varicelei” este ingrozitor felul in care se manifesta aceasta boala.Referitor la aceasta boala am si eu o intrebare In cate zile inceteaza valul acesta imens de eruptii,si cam in cat timp ar disparea aceasta mancarime insuportabila? Atest faptul ca eu am o varsta de 19 ani nu am mai facut pana acum asa ceva.

  • SUMOVSCHI TATIANA spune:

    Buna ziua! Baietelul de 3,6 ani are varicela. Il tratam de amigdalita cu antibiotic si dupa 3 zile au inceput eruptiile. S-au inregistrat 2 cazuri de varicela la caminul pe care il frecventeaza. Va rog sa-mi spuneti daca sa intrerupem antibioticul. Va multumesc mult!

  • Morariu spune:

    Buna ziua !am o fetita de 3 ani si 7 luni si i au aparut bubite coapte pe brate,manute,picioare,pe vurtica doar una pe spate vreo 4 pe ceafa 3 ii curge nasul,tuseste si nu prea mananca am fost la pediatru a zis ca s ar putea sa aiba varicela dar nu inteleg de ce nu ii mai ies bubite normal ar trebui sa aiba peste tot

  • Delia spune:

    Buna ziua,in urma verificării fisei mele medicale din copilărie am constatat ca nu am avut varicela doar rubeola,mentionez ca sotul meu a facut varicela la 22 de ani si am locuit pe toata perioada bolii împreună si nu m-am îmbolnăvit,întrebarea mea este:cum pot afla daca am avut varicela?exista vreo analiza care sa indice trecerea prin această boală?sunt dispusa îmbolnăvirii si cat de grav va fi,am 33 de ani si doi copii unul de 3 ani jumătate si unul de 11 luni.ma pot vaccina si care ar fi efectele?

  • bogdan mihai spune:

    Buna ziua, am 26 de ani si cred ca am varicela, din nou. Am intrat in a 3a zi iar mie nu mi.au aparut decat 9-10 vezicule cu lichid. Tin sa precizez ca nu am avut febra si nici nu ma mananca, si mai tin sa precizez ca nici medicul de la boli infectioase nu a stiut sa imi spuna ce este….as vrea sa stiu daca e varicela sau e posibil sa fie altceva, problema mare este ca peste 5 zile trebuie sa plec din tara

  • Banici Marius spune:

    Bună ziua, am 14 ani și am făcut vărsat de vânt(varicelă) am câteva întrebări și anume:
    -Dacă trebuie sa merg afara obligatoriu din probleme familiare pot păți ceva?
    -Ce am voie să mănânc?
    – De ce nu am voie dulciuri?

  • Iancu Alina spune:

    Ce trebuie să fac dacă bubele de la varicelă sunt cu lichid galben ca de puroi si face febră de 5 zile din 3 în 3 ore? Mulțumesc anticipat!

  • croitoru ana maria spune:

    Buna ziua,
    Exista contraindicatiinin a scoate copilul cu varicela afara, in afara de faptul ca e contagios? Vrem sa o ducem la tara la bunici, nu va fi nici un copil in jur.
    Multumesc anticipat pentru raspuns.

  • GYORFI VALENTINA ELENA spune:

    in jurul virstei de 21-22 ani am facut hepatita de tip b,dupa hepatita am facut varicela si am mai stat 7 zile in spital.in 28 martie fiica mea de 7 ani a avut prima eruptie de varicela, e epidemie la scoala la care invata, eu acum am 42 de ani si ieri mi-a erupt din nou. e posibil sa faci de doua ori? acum 2 zile am intrat ultima data in contact cu iubitul meu, are rost sa mai faca vaccinul sau deja e prea tirziu ?

  • Cristina spune:

    Am 24 de ani si am luat varsat de vant de la baiatul meu…ma doare foarte tare in gat si cand m-am uitat in gura aveam numai basici si pe ceru curii si in spate…e normal?

    • Ema spune:

      Am 11 ani de ce nu pot manca dulciuri?
      De ce nu pot iesi afara?
      De ce nu pot sa fac baie?

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.