Ce este si cum se produce infarctul de miocard?

  • Infarctul miocardic este o afecțiune acută, extrem de serioasă,care apare prin astuparea (OCLUZIA) uneia dintre arterele coronare.
  • Ocluzia se face printr-un cheag de sânge (TROMB) care se dezvoltă foarte rapid la nivelul unei plăci de aterom care se rupe. Astfel, porțiunea de miocard care era irigată de artera coronară respectivă nu mai este alimentată cu sânge, fapt care este urmat de distrugerea progresivă a fibrelor musculare din zona respectivă, proces denumit NECROZĂ.
  • Prin urmare prin infarct de miocard se înţelege necroza miocardică indusă de ocluzia bruscă (acută), printr-un tromb, a unei artere coronare.

ceeste1. Secțiune printr-o arteră coronară normală.

2. Ateroscleroza: depunere de colesterol pe peretele arterei. Se formează placa de aterom. Placa îngustează lumenul arterei (stenoză).

3. Placa de aterom se rupe

4. La nivelul rupturii se formează un cheag de sânge care poate astupa artera. Se produce un infarct (vezi imaginea urmatoare)

 

 

INFARCT

 IMPORTANT !

NECROZA (INFARCTUL) POATE FI LIMITATĂ (LIMITAT) !

Necroza NU se produce imediat după ocluzie. Ea debutează după 20 de minute de la ocluzie în centrul zonei de miocard ameninţate și se extinde progresiv, în “pată de ulei”, astfel încât după 4-6 ore cuprinde întreaga arie irigată de coronara ocluzionată.

Înlăturarea precoce (în primele 4-6 ore) a trombusului care a indus ocluzia arterei coronare (“destuparea” arterei) poate conduce la reluarea fluxului de sânge prin această arteră, fapt care conduce la reluarea irigării miocardului aflat în suferinţă (“reperfuzie miocardică”). Drept rezultat, evoluţia necrozei poate fi oprită, iar aria de infarct poate fi limitată.

 

Prin urmare, șansele unui pacient de a supraviețui și de a se recupera după un infarct depind de rapiditatea cu care trombul care a ocluzionat artera coronară este înlăturat, iar irigarea miocardului este reluată.

Recunoaşterea imediată a semnelor de infarct şi transportul rapid al pacientului la un spital capabil să efectueze imediat reperfuzia miocardică sunt condiţiile capitale care trebuie îndeplinite pentru salvarea vieţii şi recuperarea pacientului!

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

9 de intrebari si raspunsuri

  • daniel spune:

    dc am senzati ca am palpitati la inima si an spre mana stanga gat

  • Eu spune:

    Si daca este un fel de apasare in partea stanga fara alte simptome e grav?de obicei am pulsul peste 100 b/min..

  • Florea spune:

    Ce se poate intampla daca ,,pata de ulei” este mica si ramane cu un perimetru constant? Poate fi evidentiata acesta si cu ce metode?

    • Dr. Tatu Gabriel spune:

      Daca ramane mica este foarte bine ! Ramane o cicatrice mica dupa infarct si persoana respectiva isi poate desfasura activitatea normal. Ea poate fi identificata prin ecografie, rezonanta magnetica, scintigrama miocardica si alte meetode

  • ilaria spune:

    care sunt valorile alarmante ale colesterolului si trigliceridelor?

    • Dr. Tatu Gabriel spune:

      Pentru trigliceride valoarea maxima este de 150 mg%
      Pentru colesterol valorile care se iau in considerare sunt cele ale colesterolului „rau” (respectiv LDL colesterol). De regula, pentru cineva care nu areo boala cardiovasculara nivelul recomandat de LDL este de sub 110-130 mg%; daca pacientul are si hipertensiune nivelul trebuie sa fie sub 100 mg%; dar daca are diabet sau/si cardiopatie ischemica (infarct in antecedente, angina pectorala ) nivelele recomandate sunt intre 50-70 mg%

  • Antip Laorian spune:

    Care sunt simtomele și ce trebuie să facem,cum trebuie să ne dăm seama?

    • Dr. Tatu Gabriel spune:

      Simptomul dominant este durere VIOLENTA in dreptul sternului sau pe partea stinga a pieptului, cu durata de peste 15 minute,durere care poate sa ajunga pina in umarul stang si bratul stang, sau in gat. In plus apar trenspiratii. Mai poate aparea greata, slabiciune, palpitatii

  • Alexandru spune:

    Doresc sa primesc mail-uri legate de aceste subiecte.Multumesc.

 
Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical
INSCRIE-TE LA NEWSLETTER
 
 
 
Campanie sustinuta de: