Care este ora optima de culcare, fara a afecta sanatatea cardiovasculara?



Obiceiul de a merge la culcare la o ora nepotrivita poate creste riscul de aparitie a afectiunilor cardiace, a relevat un nou studiu citat de publicatia The Indepenent.

O echipa de oameni de stiinta din Marea Britanie a examinat date colectate de la 88.000 de persoane care au raportat la ce ora au mers la culcare. Astfel, s-a ajuns la concluzia ca ora optima de culcare este intre 22:00 si 22:59, relateaza si Agerpres.

S-a constata ca cei care au adormit inainte de ora 22:00 au avut un risc crescut cu 24% de a dezvolta ulterior boli de inima, in timp ce persoanele care s-au dus la culcare dupa miezul noptii au prezentat un risc marit cu 25%.

Participantii la studiu care au adormit intre 23:00 si 23:59 au avut un risc cu 12% mai mare.

”Corpul are un ceas intern de 24 de ore, numit ritm circadian, care ajuta la reglarea functiilor fizice si mentale. Desi nu putem concluziona cauzalitatea in studiul nostru, rezultatele sugereaza ca orele de culcare timpurii sau tarzii sunt mai susceptibile sa perturbe ceasul organismului, cu consecinte adverse pentru sanatatea cardiovasculara”, a declarat unul dintre cercetatori, David Plans, de la Universitatea din Exeter, potrivit surselor citate.

Cercetari anterioare au evidentiat asocierea dintre durata somnului si riscurile cardiovasculare, insa acesta este primul studiu care analizeaza momentul la care oamenii adorm si nu durata somnului.

Peste 88.000 de persoane, recrutate cu peste un deceniu in urma in cadrul unui proiect de cercetare mai amplu, au purtat la incheietura mainii un dispozitiv care a inregistrat momentul in care acestia adormeau, pe o perioada de sapte zile.

Cinci ani mai tarziu, 3.172 dintre participanti (3,6% din total) au dezvoltat o problema cardiaca, precum atac de cord, accident vascular cerebral, atac ischemic tranzitoriu sau insuficienta cardiaca.

Astfel, persoanele care s-au dus la culcare intre 22:00 si 23:00 au prezentat cel mai redus risc de probleme cardiace, au descoperit cercetatorii, chiar si dupa ce au fost luate in calcul alte variabile precum varsta, sexul, durata somnului, obiceiul fumatului, indicele de masa corporala, diabetul, tensiunea si statutul socioeconomic.

”Studiul nostru indica faptul ca momentul optim pentru a merge la culcare este intr-un anumit punct al ciclului de 24 de ore al corpului, iar abaterile pot dauna sanatatii. Cel mai riscant moment a fost dupa miezul noptii, posibil pentru ca ar putea reduce probabilitatea de a vedea lumina diminetii, care reseteaza ceasul corporal ”, a mai precizat Plans.

Cu toate acestea, noile date indica doar o corelatie intre ora de culcare si bolile de inima si nu sunt suficiente pentru a demonstra ca orele de culcare tarzii sau timpurii cauzeaza aparitia unor probleme cardiovasculare mai tarziu in viata.

Dupa defalcarea datelor in functie de sexul participantilor, asocierea dintre bolile de inima si momentul de debut al somnului a fost mai evidenta la femei, a adaugat Plans, care a precizat ca in cazul barbatilor au existat diferente semnificative doar in cazul celor care adormeau inainte de ora 22:00. Acest lucru ar putea fi cauzat de diferentele cu privire la modul in care sistemul hormonal functioneaza la barbati si femei si la modul in care acesta raspunde la perturbarea ceasului intern.

”Desi constatarile nu indica o cauzalitate, momentul la care se adoarme a iesit in evidenta ca potential factor de risc cardiac – independent de alti factori de risc si de caracteristicile somnului. Daca descoperirile noastre sunt confirmate in alte studii, momentul somnului si igiena de baza a somnului ar putea constitui un obiectiv de sanatate publica cu costuri reduse pentru reducerea riscului de afectiuni cardiace”, a mai adaugat David Plans conform susrelor citate.

Etichete: ora optima de culcare, ora de somn, sanatate cardiovasculara, somnul si sanatatea

 
Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical
INSCRIE-TE LA NEWSLETTER
 
 
 
Campanie sustinuta de: