Complicatii posibile ale difteriei

Cele mai multe complicatii ale difteriei sunt produse de toxina pe care microbul difteriei o produce. Gravitatea complicatiilor este data de gradul de inmultire a bacteriei – cu cat se inmulteste mai tare, rezulta mai multe bacterii care vor produce o cantitate mai mare de  toxina. Toxina trece in sange si produce complicatii la distanta de  locul de invazie.

    Complicatii frecvente

  • Blocarea cailor respiratorii de catre psudo-membrane si sufocare pericilitand viata. Apare in cursul bolii
  • Afectarea muschiului inimii (miocardita) ce duce la tulburari de ritm cardiac, insuficienta cardiaca si chiar deces. Apare in timpul bolii sau chiar la saptamani dupa
  • Afectarea nervilor (nevrita) 
    • la nivelul faringelui impiedica inghitirea salivei si alimentelor
    • la nivelul mainilor sau picioarelor produce paralizii
    • la nivelul  muschilor respiratori – bolnavul nu mai poate respira singur si trebuie conectat la aparate care sa il ajute sa respire

Daca tratamentul este inceput la timp, unii pacienti se pot vindeca, dar aceasta se produce foarte lent.  Totusi, in ciuda tratamentului, frecventa deceselor la cei ce se imbolnavesc de difterie este aproximativ 10%, dar poate fi chiar 20% la copiii sub varsta de 5 ani si la adultii peste 40 ani.

 

Exista tratament impotriva difteriei?

Da, exista tratament impotriva difteriei, dar nu poate fi administrat decat in spital!

Se incepe imediat exista suspiciunea de difterie, fara a mai astepta confirmarea de la laborator pentru ca riscurile sunt foarte mari .

Cel mai urgent este sa fie neutralizata toxina difterica  circulanta in sange pentru a nu mai produce alte distrugeri de tesuturi , deci primul pas il constituie injectarea  antitoxinei difterice pentru a opri  efectul devastator al  ”otravei ” secretata de bacterie.  Din pacate, anatoxina nu are nici un efect pe toxina absorbita deja in tesuturi, si nu repara deteriorarile.

Al doilea pas se adreseaza inmultirii bacteriei, care trebuie stopata si distrusa, prin tratament injectabil cu antibiotice, in doza  corespunzatoare timp de 14 zile.

In trecut, inainte sa fie cunoscut  tratamentul , la  jumatate dintre cei bolnavi se producea decesul.

In prezent, tartamentul prompt si ”agresiv” impotriva Corynebacterium diphtheriae salveaza vietile bolnavilor, dar nu este lipsit de risc, de aceea nu poate fi aplicat decat in spital.

Pe perioada cat este contagios pacientul trebuie izolat, pentru a nu infecta persoanele cu care vine in contact.

 

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.