Ce se intampla cand ne imbolnavim de diaree rotavirala

Semne si Simptome

Gastroenterocolita rotavirala este foarte comuna la sugari si la copiii mici. Totusi , adolescentii si adultii pot fi si ei infectati cu rotavirus.

Din momentul in care o persoana a intrat in contact cu acest virus, dureaza 2-3 zile pana vor aparea primele manifestari ale bolii (perioada de incubatie 2-3 zile).

Infectia cu rotavirus se manifesta astfel:

  • febra(nu intotdeauna debuteaza boala cu febra)
  • varsaturi in jet(nu intotdeauna)
  • diaree apoasa(foarte multe scaune de consistenta apei ). La sugari nu se vad materiile fecale in scutec , acestea absorband apa, dar ramane un miros urat si o pata de culoare ( de multe ori se poate confunda cu un scutec plin de urina , dar mirosul face diferenta).
  • dureri abdominale
  • inapetenta (lipsa poftei de mancare)
  • sunt cazuri (rare) in care exista manifestiari respiratorii

 

Este foarte important de stiut ca vilozitatiile intestinale afectate de rotavirus isi revin complet abia dupa 3 pana la 8 saptamani dupa infectie.

Simptomele adultilor nu sunt atat de agresive si grave cum sunt la copii.

 

Daca am facut boala, ma mai imbolnavesc?

Multa lume considera ca odata ce am avut o boala contagioasa, nu o mai putem face.

Prima data cand organismul intra in contact cu rotavirusul au loc manifestari digestive agresive ( foarte impresionante la copiii mici , din pacate si letale in cazuri de deshidratari severe). Dar apoi, organismul produce anticorpi ( imunitate de lunga durata) astfel incat in momentul in care intram a doua oara in contact cu rotavirusul avem manifestari mult mai usoare ( uneori suntem asimptomatici). In consecinta ne putem imbolnavi si a doua oara, a treia oara, dar fara manifestari digestive importante. Este important de stiut ca in acele zile suntem purtatori si putem raspandi virusul.

Dupa o infectie naturala unica, 38% din copii sunt protejati impotriva oricarei infectii ulterioare cu rotavirus, 77% sunt protejati impotriva diareei, iar 87% sunt protejati impotriva diareei severe.

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.