Cum ne putem feri de varicela

Infectiozitatea varicelei si probabilitati de imbolnavire

Datorita nivelului foarte mare de infectiozitate a varicelei (de 90%) este extrem de dificil sa aplicam masuri de preventie eficace (altele decat vaccinarea). Practic ne putem astepta ca fiecare persoana dintr-o casa in care exista un bolnav de varicela sa fie la randul sau infectata cu virusul varicelo-zosterian. De asemeni este foarte probabil ca acelasi scenariu sa fie valabil pentru comunitatile de copii – in clase, ateliere, cantine, locuri de joaca (mai ales cele de interior) sau chiar in asteptare la cabinetul medicului.

Virusul traieste pe obiectele care au fost murdarite de secretii (bile, plusuri, asternuturi, obiecte de scris, etc).

In concluzie, datorita raspandirii varicelei si a infectiozitatii acesteia, practic cele mai mari sanse sunt sa venim in contact cu acesta in cursul vietii odata sau demai multe ori. Problema care se pune este nu “daca” ci “cand” venim in contact cu acesta si modalitatea in care alegem sa dobandim imunitate.

Preventia impotriva varicelei, altfel decat prin vaccinare, nu este eficienta deoarece varicela este inca foarte frecventa (date statistice) si este extrem de probabil ca persoanele care nu au imunitate impotriva acestei boli sa vina in contact cu persoane contagioase. Chiar daca va desfasurati activitatea in medii despre care presupuneti ca sunt bine controlate si veniti in contact cu persoane in care aveti deplina incredere, asa cum este explicat in articolul “Ce trebuie sa stim despre varicela”, in cazul in care oricare membru al anturajului Dvs devine bolnav, este contagios inainte de a afla acest lucru.

Cine informeaza de pericolul infectiilor in scoli sau la munca

Comunicarea este foarte importanta deoarece exista grupe de pacienti pentru care vaccinarea nu este posibila, iar boala ar putea fi extreme de grea sau chiar fatala (vezi articolul “pentru cine NU se recomanda vaccinarea”). De asemeni, exista persoane care nu opteaza pentru vaccinare, pentru care boala nu reprezinta un pericol fatal dar care cresc numarul de posibile surse de infectie cu varicela.

Daca v-ati imbolnavit de varicela sau daca aveti un copil bolnav de varicela este important sa comunicati acest lucru cat mai repede catre:

  • medicul de familie
  • comunitatea de lucru (grupa de gradinita, clasa, serviciu, grup de joaca, etc), astfel incat ceilalti sa isi poata lua masurile necesare. Daca aveti 2 copii dintre care unul este bolnav, comunicati si catre comunitatea din care face parte al doilea copil, respectiv comunitatea din care faceti parte Dvs., la munca.

Ideal ar fi sa faceti aceasta Comunicare prin SMS cat mai rapid dupa ce aveti un diagnostic stabilit de ctre un medic. Nu comunicati inainte de a avea un diagnostic.

Pentru a fi informat corespunzator de cazurile de varicela este bine sa va asigurati de urmatoarele:

  • ca Scoala / gradinita copilului are ca norma de conduitA sa informeze parintii de astfel de situatii si modalitatea de informare (de exemplu daca se trimit scrisori, acestea pot ajunge mult prea tarziu);
  • sa aflati ce actiuni sunt luate in cadrul scolii sau gradinitei (desinfectie, ce proceduri, etc – vedeti mai jos recomandari)
  • discutati cu medicul de familie ce masuri trebuie sa luati privitor la Dvs sau copilul Dvs. (cititi articolul “Vaccinarea anti-varicela dupa contactul cu cineva contagios”)

Re-intrarea in comunitate a persoanei care a fost bolnava

Reintrarea in comunitate a unei persoane care a fost bolnava de varicela este permisa doar dupa ce nu mai este contagioasa, deci dupa vindecarea tuturor veziculelor.

La copii, reintrarea in comunitate se face cu acordul medicului, care examineaza pacientul si emite avizul epidemiologic.

Este foarte important sa retineti ca reintrarea in comunitate pe perioada in care sunteti contagios il pune in pericol atat pe pacient (Dvs sau copilul Dvs), datorita complicatiilor la care se expune cat si pe cei din jur.

Dezinfectarea unui spatiu contaminat

Cand in scoala sau in gradinita sunt raportate cazuri de varicela, se identifica spatiile si obiectele care ar putea fi contaminate (de exemplu asternuturile copiilor care s-au imbolnavit, jucariile din clasele lor, etc) si se face dezinfectie.

  • Sunt sterse suprafetele si jucariile care se preteaza cu substante dezinfectante
  • Sunt spalate asternuturile, pernutele, plusurile, etc

Acasa, se spala separat hainele persoanei bolnave, se sterilizeaza obiectele comune cu dezinfectante, se separa bolnavul de alti membrii ai familiei neprotejati.

De regula, aceste masuri de siguranta nu au efect.

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

2 de intrebari si raspunsuri

  • pirnea elena spune:

    care este cel mai bun dezinfectant contra varicelei?

  • Filip Simona spune:

    Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti daca in gradinita este epidemie de varicela si copilul meu nu a luat virusul dupa doua saptamani de la primul caz din clasa lui sa-l duc in continuare in acel colectiv, sau sa-l tin acasa pana ce aflu ca nu mai sunt cazuri? Invatatoarea spune sa-l duc dar eu nu vreau acest lucru. Mentionez ca nu a fost vaccinat pt acest virus. Dv ce ma sfatuiti? Va multumesc!

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.