Tulburarile de somn, asociate cu bolile cardiovasculareLipsa somnului poate cauza obezitateaUn studiu prezentat recent concuzioneaza ca tulburarile de somn ar trebui incluse in aceeasi categorie de factori de risc alaturi de fumat, lipsa activitatilor fizice si alimentatia deficitara.

Autorii studiului, prezentat la congresul Euro Heart Care estimeaza ca riscul de AVC creste de patru ori in cazul persoanelor care sufera de tulburari de somn.

Profesorul Valery Gafarov, de la Lee College Baytown, din statul american Texas, a afirmat ca rata ridicata a mortalitatii ce a fost asociata cu maladiile cardiovasculare, de aproape 50% in cazul deceselor premature, iar 80% dintre aceste cazuri sunt provocate de infarct miocardic si AVC.

Astfel, ideea omului de stiinta american se bazeaza pe o legatura foarte puternica intre tulburarile de somn si dezvoltarea riscului cardiovascular si considera ca tulburarile de somn ar trebui sa fie considerate un factor de risc evitabil, care tine de stilul de viata.

Pe durata studiului realizat pe un esantion de 657 de barbati, cu varste cuprinse intre 25 si 64 de ani, fara antecedente medicale cercetatorii, s-a remarcat faptul ca 63% dintre participantii care au suferit o criza cardiaca sufereau si de tulburari de somn.

Aceste tulburari de somn au fost asociate la randul lor cu anxietate, depresie, epuizare si stres.

Astfel, s-a observant ca participantii care sufereau de tulburari de somn prezentau un risc de infarct miocardic de pana la 2,6 ori mai mare si un risc de AVC de pana la patru ori mai mare in raport cu participantii care aveau un somn bun.

Aceasta cercetare s-a desfasurat in cadrul programului MONICA (Multinational MONItoring of trends and determinants in CArdiovascular disease) al OMS si a durat aproximativ 14 ani.

Medicii spun ca tulburarile de somn apar in randul persoanelor care dorm mai putin de sapte ore pe noapte.

 
Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical
INSCRIE-TE LA NEWSLETTER
 
 
 
Campanie sustinuta de: