Studiu: Numarul persoanelor care sufera de hipertensiune in lume s-a dublat



Asocierea intre boala vasculara periferica si diferenta intre valorile tensiunii arteriale sistolice masurata la ambele brateIn ultimii 40 de ani, numarul persoanelor care sufera de hipertensiune in lume s-a dublat. S-a ajuns la peste un miliard, din care majoritatea traiesc in tari in curs de dezvoltare si peste jumatate in Asia, scrie Agentia France Presse (AFP).
In 1975, hipertensiunea afecta in principal tarile bogate, dar acum situatia s-a schimbat radical, fenomenul inregistrand o dezvoltare spectaculoasa in tarile cu venituri scazute si medii.

Potrivit studiului publicat in revista medicala britanica The Lancet, numarul hipertensivilor, respectiv al persoanelor care au o tensiune arteriala superioara valorii de 140/90 mmHg, a crescut de la 594 de milioane in 1975 la peste 1,1 miliarde in 2015, din cauza unei puternice raspandiri a fenomenului in Asia de Sud si in Africa subsahariana.

„Hipertensiunea este principalul factor de risc pentru accidentele vascular-cerebrale (AVC) si maladiile cardiovasculare si provoaca moartea a circa 7,5 milioane de persoane anual in lume, in principal in tarile in curs de dezvoltare”, subliniaza profesorul Majid Ezzati, de la Imperial College din Londra, principalul autor al studiului, citat de AFP.

In unele lucrari mentionate de cercetatori, riscul de infarct si de AVC s-ar putea dubla de fiecare data cand presiunea sistolica creste cu 20 mmHg si presiunea diastolica cu 10 mmHg.

Acest nou studiu, in baza unor date provenite din 1.500 de studii, care au vizat 19 milioane de adulti care traiesc in 200 de tari arata ca tari precum Canada, Marea Britanie, Peru si Singapore aveau cei mai putin adulti hipertensivi in 2015, respectiv un barbat din cinci si o femeie din opt.

Hipertensiunea arteriala afecta in schimb un barbat adult din trei in tari din Europa de Est precum Croatia, Ungaria, Slovenia sau Lituania si o femeie adulta din trei in state ca majoritatea celor din Africa de vest sau centrala., relateaza si Agerpres.

Potrivit studiului, din cele 1,1 miliarde de persoane care sufereau de hipertensiune in 2015, peste jumatate (590 de milioane) traiau in Asia, din care 199 de milioane in India si 226 de milioane in China.

Tensiunile medii cele mai ridicate au fost inregistrate in Europa de Est, in Asia Centrala, in Africa subsahariana si in Oceania, in timp ce cele mai scazute au fost descoperite in Coreea de Sud si in Canada.

Profesorului Ezzati mai spune ca „reduceri substantiale ale tensiunii arteriale” ar trebui sa fie „posibile” in viitor in tarile sarace „dupa modelul a ceea ce s-a intamplat in tarile bogate in cursul ultimilor 40 de ani”.

De asemenea, el si-a  mai exprimat temerile ca obiectivul fixat de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), privind o reducere a numarului hipertensivilor cu 25% pana in 2025 nu poate fi atins fara o evolutie notabila a alimentatiei in aceste tari.

 

 
Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical
INSCRIE-TE LA NEWSLETTER
 
 
 
Campanie sustinuta de: