Studiu: Insomnia – risc de atac de cord si AVC



Insomnia este asociata cu un risc crescut de atac de cord si de accident vascular cerebral, confirma un nou studiu al oamenilor de stiinta.
Studiu a fost pubicat de curand in  revista de specialitate ”European Journal of Preventive Cardiology” si citat de Science Daily.

”Somnul este important pentru recuperarea biologica si ocupa circa o treime din durata vietii insa, in societatea moderna, din ce in ce mai multe persoane se plang de insomnia. Spre exemplu, se raporteaza ca aproximativ o treime din populatia Germaniei a suferit de simptome ale insomniei”, a mai spus aceasta adaugand ca ”oamenii de stiinta au descoperit o asociere intre insomnie si efectele negative asupra sanatatii, insa legatura dintre insomnie si bolile de inima sau accidentul vascular cerebral au fost inconsistente”, spune Qiao He, autoarea principala a cercetarii si masteranda a Universitatii Medicale din Shenyang, China, potrivit surselor mentionate.

Metaanaliza s-a concentrat pe legatura dintre simptomele insomniei si incidenta deceselor cauzate de afectiunile cardiovasculare (infarct miocardic, boala coronariana si insuficienta cardiaca) si de accidentul vascular cerebral, sau de o combinatie a acestora.

Printre semnele insomniei se numara dificultatea de a adormi si de a mentine somnul, trezitul foarte devreme si somnul insuficient de odihnitor.

Autorii cercetarii au analizat 15 studii de cohorta la care au luat parte in total 160.867 participanti. In timpul unei perioade medii cuprinse intre 3 si 29,6 ani, au existat 11.702 evenimente adverse, relateaza si Agerpres.

De asemenea, oameni de stiinta au observant si o legatura semnificativa intre dificultatea de a adormi, de a mentine somnul, somnul insuficient de odihnitor si riscul de boli de inima si de accident vascular cerebral, riscul fiind cu 1,27, 1,11 si respectiv 1,18 mai mare in comparatie cu persoanele care nu au manifestat simptome de insomnie.

Nu a fost observata nici o asociere intre trezitul foarte devreme si efectele adverse.

 
Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical
INSCRIE-TE LA NEWSLETTER
 
 
 
Campanie sustinuta de: