Stresul poate creste nivelul de colesterolStresul poate creste nivelul de colesterolUn nivel ridicat de colesterol in sange creste riscul afectiunilor cardiovasculare. Pentru reducerea colesterolului, o dieta saraca in grasimi si un program regulat de exercitii fizice poate reduce riscul acestor afectiuni. Cu toate acestea, studiile arata ca stresul la locul de munca sau acasa poate determina cresterea colesterolului din sange.

Cum influenteaza stresul nivelul de colesterol

Un program foarte aglomerat la locul de munca, dar si in atributiile familiale poate cauza cresterea nivelului de stres. Lipsa pauzelor in timpul zilei, inlocuirea meselor cu o gustare mancata rapid sunt efecte negative ale stresului.

In acelasi timp, persoanele care fumeazxa tind sa fumeze si mai mult in timpul perioadelor stresante.

O dieta neechilibrata, inlocuirea mesei sanatoase cu produse de patiserie, cu fast-food bogat in grasimi cauzeaza in mod direct cresterea colesterolului in sange.

Un stil de viata neechilibrat, cu o dieta bogata in grasimi si fara sport creste riscul cresterii in greutate, un alt factor de risc pentru colesterolul marit.

Recomandari pentru a reduce nivelul de stres

Pentru a reduce nivelul stresului si, implicit, riscul nivelului crescut de colesterol din sange, este recomandat un management bun al emotiilor pentru a va confrunta cu situatiile stresante.

E important sa invatati sa spuneti nu. In felul acesta, va veti dedica timpul activitatilor care intr-adevar conteaza si care sunt prioritare.

Luati-va o pauza de 10 minute la cateva ore ca sa va odihniti ochii, sa va relaxati si sa va detasati de la activitatea care impune un efort intelectual mare.

Evitati consumul de alimente sub influenta emotiilor: oboseala, supararea, singuratatea pot sa determine o dieta neechilibrata, si prin urmare nesanatoasa. In felul acesta, puteti evita tulburarile alimentare precum bulimia. Puneti-va intrebarea inainte de a manca daca va este intr-adevar foame, daca alimentele consumate sunt sanatoase.

Informati-va care sunt alimentele care cresc colesterolul si alegeti o dieta saraca in grasimi.

Faceti-va timp pentru iesirile in aer liber, pentru activitatile sportive, pentru iesirile cu prietenii. Stresul poate fi redus prin deconectarea de problemele profesionale sau personale.

O atitudine optimista va poate ajuta sa reduceti nivelul de stres si sa aveti un stil de viata echilibrat: uitati-va la filme, spuneti glume, radeti cat mai mult.

 
Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical
INSCRIE-TE LA NEWSLETTER
 
 
 
Campanie sustinuta de: