Riscul hipertensiunii este mai mare iarnahipertensiune-iarnaPersoanele care se confrunta cu o presiune arteriala ridicata au un risc mai mare de hipertensiune in timpul iernii decat vara, conform unui studiu publicat in “The Journal of Investigative Dermatology”, citat de nytimes.com.

Soarele are un efect benefic in scaderea presiunii arteriale

Autorii studiului citat considera ca expunerea la soare poate sa influenteze scaderea presiunii arteriale.

Conform studiului, incidenta bolilor cardiovasculare si a persoanelor care se confrunta cu hipertensiune tinde sa creasca in tarile situate mai departe de Ecuator.

In timpul studiului, 24 de participanti au fost expusi la ultraviolete timp de 30 de minute, cu o intensitate comparabila cu expunerea la soare in timpul amiezii in Europa de Sud.

In urma acestui studiu, s-a observat o usoara scadere a presiunii arteriale fata de expunerea la aceeasi intensitate de lumina si caldura, dar in lipsa ultravioletelor.

Expunerea la soare poate influenta sanatatea publica

Autorul principal al acestui studiu, dr. Richard B. Weller, dermatolog la Universitatea Edinburgh, Scotia, a precizat ca efectul benefic al expunerii la soare poate sa fie pozitiv la un nivel mai extins al populatiei, cand reducerea minora a presiunii arteriale are impact in sanatatea publica.

Pe de alta parte, specialistii avertizeaza ca in cazul bolnavilor care sufera de hipertensiune, expunerea la soare nu este suficienta pentru ameliorarea starii de sanatate si pentru preventia bolilor cardiovasculare.

Este nevoie in primul rand de controlul starii de sanatate sub supravegherea unui medic. In acest caz, se recomanda un stil de viata sanatos, printr-o dieta echilibrata si exercitii fizice regulate.

 
Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical
INSCRIE-TE LA NEWSLETTER
 
 
 
Campanie sustinuta de: