Risc mai mare de boli cardiovasculare in cazul persoanelor care au mame diagnosticate cu diabet



Copiii ai caror mame au fost diagnosticate cu diabet au un risc de aproape trei ori mai mare de a suferi de boli cardiovasculare, conform unui studiu publicat de Press Association.

Oamenii de stiinta din Danemarca a descoperit ca persoanele ale caror mame au fost diagnosticate cu diabet inainte sau in timpul sarcinii prezentau un risc mai mare cu pana la 91 de procente de a dezvolta anumite probleme de sanatate, precum formarea unor cheaguri in vasele de sange, pana la 40 de ani. Totodata, urmasii femeilor care au prezentat complicatii diabetice aveau un risc general mai mare cu 60 de procente, relateaza si Agerpres.

Cercetatorii au analizat datele inregistrate la nivel national a circa 2,4 milioane de copii care s-au nascut fara afectiuni cardiace congenitale in Danemarca, intre anii 1977 si 2016. Astfel, au identificat femeile care au dezvoltat diabet inainte de sarcina, in timpul acesteia si pe cele afectate de complicatii diabetice.

Copiii nascuti de femeile cu diabet au prezentat o crestere cu 29 % a riscului de boli cardiovasculare cu debut precoce, in comparatie cu cei ale caror mame nu au fost diagnosticate cu aceasta boala.

”Trebuie monitorizate riscurile de boli cardiovasculare ale urmasilor mamelor cu diabet si investigate posibile interventii pe parcursul vietii care ar putea reduce aparitia bolilor cardiovasculare”, au concluzionat cercetatorii, potrivit surselor citate.

Riscurile au fost similare in cazul diabetului de tip 1 si a diabetului de tip 2.

Etichete: mama cu diabet, copii cu diabet, diabet gestational, boli cardiovasculare, complicatii diabet

 
Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical
INSCRIE-TE LA NEWSLETTER
 
 
 
Campanie sustinuta de: