Primul transplant de cord din Romania din acest anO echipa din cadrul Institutului de Urgenta de Boli Cardiovasculare si Transplant (IUBCvT) din Targu Mures, a realizat, in noaptea de sambata spre duminica, primul transplant de cord din acest an din Romania.

Prima interventie de transplant cardiac din tara a inceput sambata noaptea, la ora 1,00, si s-a finalizat la ora 8,00, iar de aceasta a beneficiat un barbat din Bucuresti, aflat pe lista de transplant de peste un an.

”Particularitatea cazului este ca pacientul a mai fost operat pe cord deschis intr-un alt centru din tara, cand s-a efectuat un by-pass aorto-coronarian pentru boala ischemica a inimii, evolutia ulterioara a fost spre o insuficienta cardiaca, iar acest transplant a venit salvator pentru pacientul acesta. Donator a fost un tanar de 19 ani, din judetul Harghita, victima unui accident rutier, prelevarea s-a facut in cursul noptii la Spitalul din Miercurea Ciuc de catre o echipa a IUBCvT Targu Mures”, a declarat dr. Horatiu Suciu, intr-o conferinta de presa, medicul care a condus echipa care a realizat transplantul.

Potrivit acestuia, anul trecut la Targu Mures s-au efectuat 11 interventii de transplant cardiac.

”Interventia de transplant cardiac la noi in clinica este o rutina, va reamintesc ca anul trecut am efectuat 11 interventii de transplant cardiac, un numar foarte mare de interventii. Din pacate, in acest an este prima si am vrut sa marcam acest eveniment, pentru ca transplantul a trecut printr-o perioada destul de controversata cel putin la nivel mediatic si nu numai, au fost multe controverse asupra subiectului transplantului. Poate ca acest aspect si-a pus amprenta asupra unui numar foarte mic de donatori, care a fost anul acesta si niciunul pentru cord. Suntem bucurosi ca am reusit sa facem acest transplant, pentru ca, chiar daca nu sunt donatori, receptori sunt foarte multi, avem o lista de transplant foarte lunga si e nevoie de continuarea activitatii de transplant pentru aceasta categorie de pacienti, foarte delicata”, a aratat dr. Horatiu Suciu, citat de Agerpres.

Beneficiarul acestui prim transplant de cord din Romania din acest an, este un pacient de 49 de ani din Bucuresti, care se afla intr-o stare foarte grava.

 

 
Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical
INSCRIE-TE LA NEWSLETTER
 
 
 
Campanie sustinuta de: