O tensiune arteriala mica poate reduce riscul de declin cognitiv și dementa
Scaderea tensiunii arteriale a redus in mod semnificativ riscul de declin cognitiv și dementa in randul pacientilor hipertensivi care au luat parte la un studiu clinic realizat in SUA si citat de Reuters.

Rezultatele studiului prezentat in cadrul Conferintei Internationale a Asociatiei Alzheimer, eveniment desfașurat in Chicago, au evidentiat unii dintre primii pași concreti care pot fi facuti pentru reducerea riscului de dementa, potrivit expertilor, relateaza Agerpres.

Concluziile vin in urma unui studiu clinic marcant, denumit SPRINT, la care au participat peste 9.300 de pacienti diagnosticati cu hipertensiune, cercetare care a relevat beneficii semnificative din punct de vedere cardiovascular in cazul persoanelor a caror tensiune sistolica – primul set de cifre obtinut in urma evaluarii tensiunii – a fost redusa considerabil sub valoarea de 120, in comparatie cu subiectii a caror tensiune a scazut putin sub 140, scrie si Digi24.

Studiul SPRINT MIND s-a concentrat pe implicatiile reducerii considerabile a tensiunii arteriale asupra simptomelor dementei din orice cauza și a declinului cognitiv ușor, precursor dementei.

Astfel, persoanele a caror tensiune sistolica a fost redusa sub valoarea 120 au prezentat o rata cu 19% mai mica de aparitie a declinului cognitiv ușor. De asemenea, s-a observat o scadere cu 15% a posibilitatii de aparitie a declinului cognitiv și a dementei, combinate.

Cerectatorii spun ca persoanele diagnosticate cu hipertensiune trebuie sa beneficieze de tratament.

„Știam ca (scaderea tensiunii) reduce riscul de deces ca urmare a accidentului vascular și a atacului de cord, insa acum cunoaștem ca aceasta sustine imbatranirea sanatoasa a creierului”, a precizat Keith Fargo, director de programe știintifice și de informare in cadrul Asociatiei Alzheimer, citat de sursele mentionate.

Deși a prezentat efectele reducerii tensiunii asupra declinului cognitiv ușor și a declinului cognitiv ușor combinat cu dementa, cercetarea inca nu a demonstrat o reducere a riscului de dementa.

 
Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical
INSCRIE-TE LA NEWSLETTER
 
 
 
Campanie sustinuta de: