Medic: Am pacienti care, dependenti de tutun, prefera sa isi cumpere tigari si nu le mai raman bani pentru medicamente



tigari-renuntareProiectul legislativ care prevede interzicerea fumatului in toate spatiile inchise – spatiile inchise de la locul de munca, la locurile de joaca pentru copii, in unitatile sanitare, de invatamant, precum si cele destinate protectiei si asistentei copilului – si care se refera inclusiv la tigarile electronice, a fost scos de pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputatilor in luna noiembrie.

Motivul era o adresa a Consiliului Concurentei adresata deputatilor care solicita lamurirea unui amendament adoptat la acest proiect privind comercializarea produselor din tutun, despre care consiliul afirma ca in forma actuala este neconcurential.

Marti, 8 decembrie, proiectul legii antifumat se afla din nou pe agenda Camerei Deputatilor.

Datele atesta ca prevalenta fumatului este cea mai mare in randul celor cu educatie mai redusa si cu venituri mici. In aceste conditii incercati sa va inchipuiti cam ce inseamna ca un cetatean care are salariul minim pe economie sa fumeaza un pachet de tigari pe zi al carui pret variaza intre 13 si 17 lei (asa cum figureaza acum pe internet).

Cetateanul cheltuieste minim 400 de lei pentru tigari ceea ce inseamna minim 55% din cei 724 de RON cat este venitul net minim pe economie. Adica, mai mult de jumatate din venitul lui.

“Am pacienti care, dependenti de tutun, prefera sa isi cumpere tigari si nu le mai raman bani pentru medicamente. Renunta la o parte din ele sau isi cumpara generice ieftine si dubioase. Ca sa nu mai vorbim de pensionari. Pe asta se sprijina bugetul statului ? Ni se sugereaza faptul ca statul trebuie sa fie complice la imbolnavirea cetatenilor sai, contrar atributiunilor sale constitutionale, doar pentru a “beneficia” de bani la buget ?”, semnaleaza Dr. Gabriel Tatu-Chitoiu, presedintele Societatii Romane de Cardiologie, intr-un document public.

In scrisoarea deschisa adresata tuturor, Dr. Tatu Chitoiu mai spue ca se ignora, din nou cu buna stiinta, faptul ca asa numitul impact economic al adoptarii legii a fost cantarit de factorii responsabili, inclusiv de catre Comisia pentru Sanatate;

Se ignora realitatile din tarile care au interzis fumatul in spatiile publice, realitati care au demonstrat faptul ca producatorii de tutun nu au “suferit” mai deloc !
Se ignora cheltuielile uriase pe care trebuie sa le faca statul pentru pacientii imbolnaviti grav de tutun.

Datele arata ca tratamentul unui singur pacient cu cancer pulmonar costa peste 10.000 de euro pe luna. Ca sa nu mai vorbim de spitalizar sau impactul asupra starii economice a familiei.

Dr. Gabriel Tatu-Chitoiu, presedintele Societatii Romane de Cardiologie prezinta toate datele despre fumat si impactul acestui obicei nociv asupra tuturor, intr-o scrisoare deschisa, care poate fi vazuta AICI 

 
Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical
INSCRIE-TE LA NEWSLETTER
 
 
 
Campanie sustinuta de: