In Romania, prevalenta hipertensiunii arteriale este inca foarte crescuta




Presedintele Societatii Romane de Hipertensiune Arteriala, prof. dr. Maria Dorobantu, a declarat ca exista inca o prevalenta foarte mare a hipertensiunii arteriale si atentioneaza ca unul dintre factorii care favorizeaza cresterea tensiunii arteriale este sarea.

„Hipertensiunea arteriala are o prevalenta mare peste tot in lume, fiind si principalul factor de risc pentru ateroscleroza. Daca ne uitam la tarile din jurul nostru, vedem ca prevalenta hipertensiunii in Romania, conform acelorasi date, este depasita numai de Serbia. (…) Exista o prevalenta inca foarte crescuta a hipertensiunii arteriale. A controla hipertensiunea este sa avem o echipa sudata – medic, asistent, pacient. Prevalenta a crescut, a ajuns la 45%. Un procent din ce in ce mai mare de hipertensivi este tratat, a ajuns ca 72% dintre hipertensivi sa fie tratati cu medicamentele pe care le avem la indemana si conform ghidului”, a spus medicul cardiolog, potrivit Agerpres.

Ea a mai precizat ca, in Romania, bolnavii iau mai frecvent tratament, mai constant si sunt mai bine tratati.

„Vedem ca sapte din zece adulti hipertensivi sunt tratati, trei din zece au valori controlate. Totusi prevalenta este mai mare. Probabil, in primul rand pentru faptul ca au un stil de viata prost si ca obezitatea, diabetul, dislipidemiile si mai ales consumul de sare au crescut in loc sa scada. In populatia generala, consumul de sare, in special la barbati – si stim ca toata lumea pune sare inainte de a gusta mancarea -, este de peste 12 grame, facem parte dintre tarile cu un consum foarte mare de sare. Se recomanda sa fie sub 5 grame consumul pe 24 de ore, unii spun sub 4 grame. Hipertensivii in schimb au consum de sare si mai mare. Fata de normotensivi vedem ca practic a crescut cu doua procente fata de ceilalti. (…) Obezitatea este intr-o continua crestere peste tot in lume. Relatia dintre obezitate si hipertensiune este bine cunoscuta si vedem ca, indiferent cum calculam acesti indici, procentul obezilor este intr-o continua crestere. De asemenea, intr-o continua crestere este diabetul. Hipertensivii au intr-o proportie de aproape 18% diabet, in timp ce in populatia generala, non diabeticii, prevalenta este mult mai mica de 8%”, a mai sustinut dr. Maria Dorobantu conform sursei mentionate,

Ea a mai afirmat ca relatia dintre diabet si hipertensiune este bine cunoscuta in a se potenta reciproc si mai ales in a-si pronunta rolul de factor de risc pentru ateroscleroza.

In tarile in care s-a redus consumul de sare, in decurs de cativa ani s-a redus si prevalenta hipertensiunii.

 
Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical
INSCRIE-TE LA NEWSLETTER
 
 
 
Campanie sustinuta de: