Hipertensiunea arteriala, o cauza principala de mortalitate de natura cardiovascularaHipertensiunea arteriala este unul dintre principalii contributori la mortalitatea de cauza cardiovasculara atat la nivel global, cat si in Romania, unde are o prevalenta de 45% in randul adultilor, avertizeaza medicii cu prilejul Zilei Mondiale a Hipertensiunii Arteriale.

“Mesajul pe care il transmitem anul acesta de Ziua Mondiala a Hipertensiunii Arteriale ne regaseste in cursul desfasurarii pandemiei de COVID-19, boala pe care o produce noul coronavirus, SARS COV-2. (…) Hipertensiunea arteriala s-a identificat la un numar important de pacienti spitalizati pentru COVID-19, in unele raportari pana la 40% din aceste cazuri, ceea ce a condus la supozitia ca hipertensiunea arteriala ar favoriza infectia cu SARS COV-2 si prognosticul ei nefavorabil. Dar trebuie sa tinem cont de faptul ca formele severe de COVID-2 evolueaza in special la persoanele in varsta de peste 65 de ani, in randul carora se afla si multi hipertensivi. Analize statistice recente au indicat ca hipertensiunea arteriala nu influenteaza rata de mortalitate in COVID-19″, se precizeaza intr-un comunicat de presa semnat prof. dr. Dragos Vinereanu, presedintele Societatii Romane de Cardiologie si prof. dr. Doina Dimulescu, presedintele Societatii Romane de Hipertensiune Arteriala.

Hipertensiunea arteriala nedepistata la timp, netratata sau tratata incorect conduce la multiple complicatii, dintre care cele mai de temut sunt accidentul vascular cerebral si insuficienta cardiaca.

Pentru o buna sanatate cardiaca, specialistii recomanda activitate fizica sustinuta – minim 30 de minute intr-o zi, in cel putin 3 zile pe saptamana, o alimentatie variata, bogata in fructe si legume, un aport de sare scazut, mentinerea unei greutati normale.

De asemenea, se recomanda recomanda control medical periodic, cel putin o data pe an si respectarea schemelor de tratament instituite de medicii curanti in cazul persoanelor hipertensive.

Etichete: hipertensiunea arteriala, hta, risc hipertensiune, complicatii hipertensiune, stil de viata hipertensiune

 
Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical
INSCRIE-TE LA NEWSLETTER
 
 
 
Campanie sustinuta de: