„Fumatul este principalul factor de risc pentru infarctul de miocard la populatia tanara din Romania”



FUMATUL-CAUZA-INFARCT-TINERIPrincipalul factor de risc pentru infarctul de miocard persoanele tinere din Romania este fumatul.

„60-65% dintre romani mor din cauza bolilor cardiovasculare. Acest procent nu s-a schimbat in ultimii 15 — 20 de ani. Media Comunitatii Europene este de 48%. Varsta medie a romanilor care fac infarct de miocard, care este principala boala care omoara din punct de vedere cardiovascular pacientii, este 58-59 de ani la barbati si 65-67 de ani la femei. Fumatul este principalul factor de risc pentru infarctul de miocard la populatia tanara din Romania.

Asta insemnand ca de la 20 de ani undeva la 60 de ani fumatul este de departe principalul factor de risc pentru infarctul de miocard. Avem peste 50.000 de pacienti in registru, iar pacientii care sunt sub 55 de ani dintre cei care fac infarct in proportie de 80-90% sunt fumatori”, a declarat Dr. Gabriel Tatu Chitoiu, presedintele Asociatiei Romane de Cardiologie.

Tot el a mai afirma ca fumatorii mor cu aproximativ 10 — 15 ani inaintea celor care nu fumeaza.

„Varsta arterelor celor care fumeaza este cu 10 — 15 ani mai mare decat varsta arterelor celor care au aceeasi varsta biologica, dar care nu fumeaza a completat medicul cardiolog, citat de Agerpres.

Si presedintele Societatii Romane de Hipertensiune Arteriala, Maria Dorobantu soune ca in cele mai multe cazuri, hipertensiunea arteriala se asociaza cu fumatul.

„Cel mai tanar pacient pe care l-am avut cu infarct a fost de 28 de ani, dar am avut pacienti si de 18 ani cu infarct de miocard. Aceia erau consumatori de droguri. Hipertensiunea arteriala este responsabila cam de 62% din totalul deceselor cardiovasculare. De cele mai multe ori se asociaza cu fumatul.

Am constatat in urma unor studii pe 2.000 de oameni ca prevalenta de hipertensiune este de 40% din totalul adultilor, dar, din pacate, acestia cumuleaza si alti factori de risc care duc la decesele cardiovasculare, adica intre ei 20% sunt fumatori. 1,4 milioane de hipertensivi sunt fumatori, 19% diabetici, 2 milioane sunt obezi, dislipidemici in proportie de 30%, aproape 2 milioane si ei. Fumatul este dublu la barbati”, a declarat Dr. Maria Dorobantu.

La nivelul Organizatiei Mondiale a Sanatatii exista un plan de actiune pana in anul 2025 in ceea ce priveste reducerea bolilor netransmisibile, care prevede si o reducere a prevalentei fumatului in regiunea europeana a OMS cu 30%.

 

 
Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical
INSCRIE-TE LA NEWSLETTER
 
 
 
Campanie sustinuta de: