Fibrilatia atriala, cauza majora de accident vascular cerebral, va avea in urmatorii ani o crestere epidemica



raceala-simptomeAsociatia de Pacienti cu Aritmii trage un semnal de alarma privind cresterea numarului de accidente cerebral vasculare in Romania. Despre  Fibrilatia Atriala, cauza majora a AVC, au vorbit Mihaela Buzatu (Presedinte APA), Dr. Anca Dan – medic primar cardiologie (Vicepresedinte A.P.A), Conf. Dr. Bogdan Popescu – medic primar neurologie, si Dr. Mihaela Popescu – medic primar medicina de familie.

„Din totalul accidentelor cerebrale vasculare, 22% se datoreaza fibrilatiei atriale, iar mortalitatea in aceste cazuri este de 10%, fata de 4% in accidentele vasculare ischemice de alta cauza. Datele din registrele de fibrilatie atriala publicate pana in prezent sunt ingrijoratoare, impactul fibrilatiei atriale asupra morbiditatii si mortalitatii avand in urmatorii ani o crestere epidemica”, a atras atentia dr. Anca Dan.

„Fibrilatia atriala este cea mai frecventa tulburare de ritm cardiac, a doua cauza a AVC ischemic acut, dupa hipertensiunea arteriala, ceea ce inseamna ca trebuie sa ii acordam o atentie maxima, atat pacientii cat si medicii”, a mai adaugat dr. Anca Dan.

In Romania, in 2010, mortalitatea cauzata de AVC a fost de 345 de cazuri la 100.000 de locuitori, fata de media tarilor din Comunitatea Europeana, de 133 de cazuri la 100.000 de locuitori.

Cauzele cele mai frecvente ale producerii fibrilatiei atriale sunt hipertensiunea arteriala si cardiopatia ischemica. La sfarsitul anului 2011 in Romania se aflau in urmarire 2.097.253 persoane cu hipertensiune arteriala si 1.067.884 persoane cu cardiopatie ischemica.

In acest context, datele de la nivel european din registrele publicate anunta o perspectiva si mai ingrijoratoare pentru Romania:

  • Din 2010 pana in 2060 se va dubla numarul persoanelor de peste 55 ani din Uniunea Europeana care sufera de fibrilatie atriala.
  •  Desi tratamentul de prevenire a accidentului vascular cerebral in fibrilatia atriala este cunoscut, acesta este suboptimal administrat.

A fost inregistrata o crestere a prescrierii medicatiei preventive corecte fata de datele culese in urma cu 10 ani, dar aceasta este in continuare insuficienta.

  • In toate tarile Uniunii Europene a fost aprobata utilizarea in scop preventiv a unei noi generatii de medicamente anticoagulante.

Din registrul european rezulta ca aceste medicamente noi sunt subutilizate. Datele culese in registrul roman confirma utilizarea extrem de redusa a acestor medicamente.

  • Categoriile de pacienti care beneficiaza cel mai putin de tratamentul corect sunt pacientii care au riscul cel mai mare de accident vascular cerebral, respectiv varstnicii si femeile.

In Romania se estimeaza ca sunt peste 200.000 de pacienti cu fibrilatie atriala.
„Misiunea Asociatiei pentru Pacientii cu Aritmii este reducerea numarului de accidente vasculare cerebrale in Romania pana la media europeana. Identificarea si controlul fibrilatiei atriale sunt masuri cu impact pozitiv important pentru indeplinirea misiunii noastre” a mai spus dr. Anca Dan, Vice-presedinte APA. „Astfel sustinem:

1. Includerea fibrilatiei atriale in grupul bolilor cronice care beneficiaza de tratament compensat 100%, in baza protocoalelor terapeutice, avizate de Ministerul Sanatatii.

2. Accesul egal, nondiscriminatoriu, al pacientilor la toata medicatia de prevenire a accidentului vascular cerebral in fibrilatia atriala recomandata de ghidurile profesionale si aprobata de Agentia Nationala a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale.

3. Includerea preventiei accidentului vascular cerebral in fibrilatia atriala in Programul National de Profilaxie, la punctul 6 «Tratamentul bolilor cardiovasculare, hemofiliei si talasemiei» – Obiectivul 1 «Prevenirea si combaterea bolilor cardiovasculare».

Metoda prin care speram ca vom atinge acest scop: EDUCATIA, proces care influenteaza direct starea de sanatate si speranta de viata a pacientilor” a conchis Dr. Anca Dan.

Mai multe informatii si sfaturi: http://www.aritmiecardiaca.ro/sfaturi_utile.html

 
Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical
INSCRIE-TE LA NEWSLETTER
 
 
 
Campanie sustinuta de: