Efectele nocive ale aerului conditionat | Ce facem in zilele calduroase



Meteorologii anunta temperaturi ridicate si in urmatoarele zile. Caldura excesiva afecteaza toate persoanele, in special copiii, varstnicii si persoanele cu probleme cardiace.

Dr. Cristian Udroiu, medic primar cardiolog la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, a explicat ce probleme pot aparea, in aceasta perioada, pentru pacientii cardiaci si nu numai.

„In primul rand caldura da o stare de disconfort generala, care agita pacientul. Cresc valorile tensionale in ciuda unui tratament corect urmat pana atunci, asadar creste incidenta accidentului vascular coronarian sau cerebral. Daca se adauga si o umiditate excesiva atunci pierderea de caldura a organismului prin transpiratie este impiedicata, ceea ce poate duce, de asemenea, la precipitarea evenimentelor vasculare”, a precizat mediucl cardiolog pe pagina de Facebook a institutiei medicale.

De ce trebuie sa bem apa atunci cand este cald

De altfel, medicul subliniaza importanta consumul de lichide in aceasta perioada.

„Exista multe persoane carora nu le place sa bea apa. Si asta nu e bine. In conditii de canicula, lipsa unui consum de apa duce la deshidratare, la pierderea de apa si electroliti, la hipotensiune severa cu „lesin”. Pur si simplu oamenii se simt ametiti si ajung sa cada pe strada, fara sa-si explice. In fond, explicatia este foarte simpla si tratamentul si mai simplu: apa, care trebuie consumata in cantitate de minimum 2 litri pe zi, vara chiar si 3 litri, daca pacientul nu are contraindicatii medicale”, a mai precizat medicul Cristian Udroiu.

Aerul conditionat – efecte negative

Aerul conditionat a devenit indispensabil in ultimii ani, insa tot medicii ne atrag atentia ca poate avea si efecte negative uneori.
„Daca o persoana se asaza fix in bataia aerului conditionat se poate confrunta cu dureri toracice nespecifice (junghiuri) care pot totodata sa-i dea o stare de agitatie. Persoana respectiva poate deveni anxioasa, iar durerea sa o duca cu gandul la infarct. Ceea ce este gresit, insa. Durerea toracica in stanga, in dreptul inimii, nu este periculoasa, si trebuie diferentiata de „angina”, durerea de inima, care apare in mijlocul pieptului”, a mai transmis dr. Cristian Udroiu, medic primar cardiolog la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti.

Asadar, per ansamblu, in aceste zile avem nevoie sa ne hidratam corespunzator, sa evitam trecerile bruste de la caldura la frig si, mai ales, sa nu stam in dreptul curentilor aparatului de aer conditionat.

Etichete: aer conditionat, zile calduroase, caldura excesiva, probleme cardiace

 
Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical
INSCRIE-TE LA NEWSLETTER
 
 
 
Campanie sustinuta de: