Complicatiile gripei la pacientii cu afectiuni cardiace




Gripa este o boala extrem de contagioasa care poate uneori sa atinga proportii epidemice. In zonele cu clima temperata, epidemiile de gripa apar anual, in lunile de toamna si de iarna. Despre manifestarile si complicatiile pe care le poate genera gripa la pacientul cu afectiuni cardiace ne-a povestit Ioana Pop, medic primar cardiolog de la Spitalul de Cardiologie Clinicco din Brasov.
Anca Rusen

”Gripa reprezinta o afectiune virala care induce o stare generala de << rau >> si <<slabiciune>> si se transmite de la omul bolnav, pe cale aeriana, direct prin tuse sau stranut, ori indirect, prin obiecte contaminate – batiste, vesela, maini. Perioada contagioasa incepe cu 2 – 3 zile inainte de aparitia simptomelor”, ne-a spus medicul cardiolog.

Primele semne de boala pot urma dupa 1 – 3 zile de la expunere, iar severitatea poate sa varieze de la simptome minore la forme severe asa cum este insuficienta cardio-respiratorie.

De foarte multe ori, pacientul confunda simptomele guturaiului cu cele ale gripei usoare. La raceala, debutul este lent, aceasta manifestandu-se cu stranut, nas infundat, febra moderata, secretii nazale, dureri de gat si tuse. Manifestarile gripei sunt insa mult mai agresive. In cazul unei gripe, debutul este brusc, apar frisoane, migrene puternice, dureri oculare, musculare si articulare, slabiciune, lipsa poftei de mancare, nasul este infundat, vocea ragusita, dureri persistente de gat si lipsa poftei de mancare.

Complicatiile gripei

Imbolnavirile grave si complicatiile gripei se intalnesc de cele mai multe ori la persoanele cu varsta de peste 65 de ani si care au anumite afectiuni cronice: boli cardiovasculare, diabet zaharat, deficit imunitar, boli cronice respiratorii, obezitate. In cazul acestor pacienti, gripa poate duce la decompensarea bolii cronice, de multe ori decompensarea fiind ireversibila.

„La pacientii cu afectiuni cardiace preexistente simptomele gripei pot fi exacerbate, aceasta se poate complica ducand la pneumonie, dar, foarte important, gripa poate determina agravarea bolii cardiace. Studiile au aratat, faptul ca, in timpul sau imediat dupa o afectiune acuta inflamatorie, cum este si gripa, creste semnificativ incidenta infarctului miocardic. De aceea, este foarte important sa se ia toate masurile pentru a preveni gripa si, din acest motiv, la pacientii cu afectiuni cardiace se recomanda efectuarea anuala a vaccinului antigripal”, a sustinut medicul cardiolog Ioana Pop.

De asemenea, medicul ne-a mai spus si ca anumite medicamente care se utilizeaza pentru a ameliora simptomele gripei, cum sunt decongestionantele, pot influenta parametrii hemodinamici crescand tensiunea arteriala si frecventa cardiaca. Mai mult, conform specialistului, la pacientii cardiaci este bine sa se ia in considerare terapie specifica antivirala care scurteaza evolutia bolii si amelioreaza mai rapid simptomele gripei. Aceasta trebuie sa fie initiata cat mai repede dupa debutul simptomelor de gripa pentru a preveni agravarea bolii cardiace preexistente.

 
Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical
INSCRIE-TE LA NEWSLETTER
 
 
 
Campanie sustinuta de: