Ce afectiuni majore cauzeaza stresul si lipsa somnului



boli-de-inimaBolile cardiace ne pot afecta major sanatatea, facand parte din afectiunile care cresc rata mortalitatii. Doi dintre factorii cu risc crescut care pot fi controlati in preventia bolilor cardiace sunt somnul si stresul. Specialistii de la Harvard Medical School propun o serie de masuri care ajuta bolnavii de boli cardiace sau persoanele cu risc de afectiuni ale inimii sa-si controleze stresul si somnul.

Cum ne poate afecta somnul sanatatea inimii

Specialistii de la Harvard Medical School considera ca privarea organismului de un numar suficient de ore de somn precum si afectiunea apneea in somn pot afecta major sanatatea inimii.

Lipsa somnului sau cateva ore de somn pe noapte care nu asigura odihna necesara au un rol in declansarea bolilor cronice, printre care si bolile de inima.

Un somn insuficient poate afecta inima daca este corelat cu alti factori de risc in bolile cardiace precum nivelul ridicat al colesterolului, al trigliceridelor si o presiune arteriala ridicata.

Apneea in somn este un al doilea factor de risc in bolile cardiace. Conform estimarilor, 83% dintre persoanele cu boli de inima sufera si de apnee in somn. In cazul apneei obstructive, oxigenul nu mai ajunge la creier, ceea ce determina trezirea brusca a bolnavului. Ca urmare, inima incepe sa bata mai tare iar presiunea arteriala creste.

 

Ce impact are stresul asupra inimii

Stresul este un factor major care poate creste riscul cardiac. Stresul cauzat de anumite situatii profesionale sau familiale poate fi dublat de stari precum anxietate, depresie, suparare, ostilitate si izolare din societate.

Specialistii considera ca expunerea constanta la situatii care provoaca stresul contribuie la prezenta factorilor de risc in bolile cardiace, precum cresterea presiunii arteriale, formarea de cheaguri de sange arteriale.

  • Stresul poate afecta somnul, nutritia corecta. In acelasi timp, persoanele care se confrunta cu stresul au o dificultate mult mai mare in a renunta la fumat.
  • Activitatea fizica, imbunatatirea relatiilor sociale pot scade considerabil nivelul stresului si implicit riscul bolilor de inima.
 
Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical
INSCRIE-TE LA NEWSLETTER
 
 
 
Campanie sustinuta de: