Bolnavii cu afectiuni cardiovasculare nu mai merg la spital de teama Covid-19



Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania(COPAC) trage un semnal de alarma cu privire la scaderea dramatica a prezentarii la medic si la unitatile de primiri urgente a pacientilor care prezinta simptome specifice unor urgente cardiovasculare, precum infarctul miocardic acut, cu consecinte deosebit de grave pentru starea de sanatate a acestor pacienti.

Potrivit datelor Societatii Europene de Cardiologie, in zonele afectate de pandemie s-au inregistrat cu 50-70% mai putine prezentari de cardiologie comparativ cu perioada de dinaintea pandemiei. Acest lucru se poate explica prin reticenta pacientilor de a se prezenta la spital de teama infectiei COVID-19.

“Pacientii cu infarct miocardic acut sunt o categorie afectata in mod deosebit in actualul context epidemiologic, pentru care in Romania s-au depus eforturi semnificative, in ultimii ani, in vederea imbunatatirii accesului in timp util la ingrijirile si tratamentul de care au nevoie pentru a le salva viata”, precizeaza COPAC intr-un comunicat de presa

COPAC se adreseaza in primul rand pacientilor sa nu ignore urmatoarele simptome care pot fi asociate infarctului si sa se adreseze imediat medicului de familiei sau apeland la numarul de urgenta 112:

• Dureri in piept persistente, care se inrautatesc cu trecerea timpului
• Palpitatii
• Respiratie ingreunata
• Lesin

„Trebuie gasite urgent solutii pentru pacientii cu urgente cardiovasculare cum sunt pacientii cu infarct, pentru care orice ora cu asistenta medicala specializata face diferenta dintre viata si moarte. Solicitam pacientilor sa acceseze sistemul de sanatate, sa nu astepte o agravare a simptomelor, iar autoritatile statului sa inteleaga ca pacientii cu urgente cardiovasculare nu au timp de pierdut. Infarctul nu asteapta trecerea starii de urgenta.”, a declarat Radu Ganescu, presedintele COPAC.

Totodata, COPAC solicita autoritatilor identificarea unor solutii pentru pacientii cu afectiuni cardiovasculare care sa nu le puna viata in pericol in perioada starii de urgenta pentru a evita ajungerea in situatii extreme.

Etichete: afectiuni cardiovasculare, infarct, semne infarct

 
Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical
INSCRIE-TE LA NEWSLETTER
 
 
 
Campanie sustinuta de: