Boala inimii frante se numeste Sindromul TakotsuboSindromul Takotsubo este o boala de inima care reproduce simptomele infarctului si care se poate instala in urma unui soc sau a unei dezamagiri din dragoste, potrivit Consiliului National al Stiintei si Tehnologiei (Conacyt) din Mexic, citat de EFE.

Un soc extrem legat de o dezamagire din dragoste sau de moartea cuiva drag poate face ca ventriculul stang al inimii sa se deformeze usor, provocand o ingustare a arterelor coronariene. Acest lucru face ca inima sa piarda din forta in pomparea sangelui provocand in final simptome similare unui infarct, informeaza institutul, potrivit Agerpres

Cardiomiopatia Takotsubo, sau sindromul inimii frante, este o boala rara si cu incidenta redusa, descrisa prima oara in Japonia in anii 90.

Numele de „takotsubo” vine din limba japoneza, in care „tako” inseamna „caracatita” iar „tsubo” vas, desemnand astfel un vas, similar unei amfore, cu ajutorul caruia pescarii japonezi prind caracatitele. Forma acestui vas este similara cu forma luata de ventriculul stang afectat de acest tip de cardiomiopatie.

Aceasta boala rara face ca o parte a inimii (ventriculul stang) sa se largeasca temporar si sa nu mai pompeze corect sangele, in timp ce restul inimii functioneaza normal sau la capacitate mai redusa. Expertul mexican in boli cardiace Eliud Samuel Montes a subliniat ca aceasta boala duce la insuficienta cardiaca severa, astfel incat pacientul incepe sa aiba dificultatii respiratorii, necesitand uneori chiar spitalizarea, mai precizeaza sursele mentionate.

Maladia apare mai frecvent la femei dupa menopauza, desi a fost descrisa si la femei mai tinere si la barbati. Se apreciaza ca 2% dintre persoanele internate cu suspiciunea de infarct miocardic prezentau de fapt aceasta afectiune, procentul fiind mai mare (5-7%) pentru femei.

Simptomele seamana cu cele ale unui infarct: durere toracica severa si prelungita, respiratie dificila, la care se adauga transpiratii, greata, varsaturi, palpitatii, scaderea tensiunii arteriale, slabiciune. Simptomele apar la cateva ore (pana la maximum 24-48 de ore) dupa un eveniment socant: pierderea unei persoane dragi, probleme legale sau financiare, conflicte interumane, dificultati la serviciu, diagnosticarea unei boli grave.

Etichete: sindromul takotsubo, boli inima, cardiomiopatia, inima franta

 
Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical
INSCRIE-TE LA NEWSLETTER
 
 
 
Campanie sustinuta de: