Apelul Societatii Romane de Cardiologie privind prioritizarea afectiunilor cardiovasculare in contextul politicii de sanatate din RomaniaSCRISOARE-MEDICALAAcest mesaj a fost inaintat Domnului Klaus Iohannis, Presedintele Romaniei, Domnului Dacian Ciolos, Primul Ministru al Romaniei, Domnului Vlad Voiculescu, Ministrul Sanatatii, Domnului Gheorghe Radu Tibichi, Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si Domnului Florin Buiu,Presedintele Comisiei Pentru Sanatate si Familie a Camerei Deputatilor

Bolile cardiovasculare reprezinta principala problema de sanatate in Romania. Aproximativ 60% dintre decesele inregistrate anual in Romania sunt cauzate de aceste boli, un procentaj net mai mare comparativ cu media de 46% a tarilor din Comunitatea Europeana.

In randul bolilor cardiovasculare, cardiopatia ischemica si accidentele vasculare cerebrale sunt primele doua cauze de imbolnavire si de mortalitate. Aceasta foarte mare mortalitate cardiovasculara este principala cauza raspunzatoare de situarea Romaniei pe unul din ultimele locuri in Europa din punctul de vedere al sperantei de viata la nastere.

In acest context prevenirea si combaterea bolilor cardiovasculare trebuie sa reprezinte o prioritate nationala.

In acest sens Societatea Romana de Cardiologie isi exprima ferma convingere ca solutia de urmat consta intr-o stransa cooperare a Asociatiilor Profesionale Medicale, pe de o parte cu factorii decizionali politico-administrativi (Ministerul Sanatatii, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, Ministerul Educatiei, Ministerul Tineretului si Sporturilor, Ministerul Finantelor si a altor structuri administrative si politice) pe de alta parte.

In opinia noastra acest efort conjugat ar trebui desfasurat pe doua cai:

1. Constientizarea factorilor de risc majori pentru bolile cardivasculare si a impactului dramatic al acestor boli in Romania. In opinia noastra acest efort de constientizare este o urgenta nationala care trebuie implementata global, la toate nivelele, de la nivelul publicului larg si pana la nivelul deciziei legislative. Aceasta opinie este sustinuta de date statistice care atesta faptul ca, in ciuda realitatii, impactul major al factorilor de risc si al bolilor cardiovasculare este net de subestimat. In acest sens mentionam:

– perceptia publicului si a mass mediei asupra amenintarilor din sanatate este deformata, atentia fiind orientata spre cancer, reumatism, hepatita cronica si diabet, afectiuni importante dar cu o morbiditate si mortalitate cu mai mult de 50% sub cea indusa de bolile cardiovasculare;

– datele statistice care atesta un procentaj foarte mare al incidentei factorilor de risc majori EVITABILI (fumatul, sedentarismul, obezitatea, alimentatia nesanatoasa) sau CONTROLABILI (hipertensiunea arteriala);

– la nivel legislativ asistam la efortul unor membri ai Senatului Romaniei de a bloca practic, prin amendamente de “relaxare”, noua lege antifumat, lege care reprezinta primul mare pas inainte facut pana in prezent de Romania in preventia primara a bolilor cardiovasculare, respiratorii si a cancerului!. (Semnificativ ni se pare faptul ca aceste amendamente au fost depuse la 48 de ore dupa ce aceeasi Senatori din Comisia pentru Sanatate Publica ne-au invitat la o dezbatere avand drept scop prioritizarea bolilor cardiovasculare in politica de sanatate, dezbatere care nu a mai avut loc deoarece acestia au parasit sala intalnirii dupa 10 minute de la debutul ei sub pretextul necesitatii participarii la votul pentru desemnarea noii conduceri a TVR);

– asistam in ultima perioada la disparitia “sincopala” a unor medicamente cu larga utilitate in bolile cardiovasculare a caror inexistanta ameninta evolutia unei mase mari de pacienti cardiovasculare;

– asistam in continuare la limitarea accesibilitatii pacientilor cardiovasculari romani la modalitati moderne de tratament medicamentos (noile antiagregante plachetare, noile anticoagulante orale, noi medicamente in insuficienta cardiaca) sau de tratament interventional (proceduri interventionale in sindroamele coronariene acute, in aritmii, in valvulopatii, in insuficienta cardiaca). In ciuda faptului ca toate aceste modalitati (dovedite stiintific ca avand efecte superioare, in comparatii cu tratamente mai vechi, in ameliorarea prognosticului si evolutiei pacientilor cardiovasculari), sunt incluse in recomandarile Ghidurilor internationale ele NU sunt accesibile pe scara larga pacientilor romani urmare fie a costurilor prohibitive pentru marea majoritate a pacientilor (prin neincluderea acestor noi modalitati terapeutice in programele nationale de sanatate) fie prin numarul redus de centre si specialisti in cardiologia interventionala sau in chirurgia cardiovasculara. In acest mod se creaza o situatie discriminatorie pentru o mare parte a pacientilor cardiovasculari din punctul de vedere al dreptului lor la sanatate garantat de Constitutie;

– asistam, in continuare, la accesibilitatea extrem de limitata a populatiei infantile cu cardiopatii congenitale la rezolvarea chirurgicala, in Romania, a acestor boli.

2. Activarea unui Program national de preventie primara si secundara a bolilor cardiovasculare. In ultimele luni am asistat la intentii declarate de creare a unor astfel de programe sau chiar a unor structuri administrative nationale dedicate coordonarii preventiei bolilor cardiovasculare. Aceste programe sau initiative, propuse fie de partide politice fie de companii farmaceutice, au insa un numitor comun: completa ignorare a Asociatiilor Profesionale Medicale a expertilor lor, a eforturilor, a programelor si initiativelor deja existente si promovate de catre acestea. Realitatea actuala este cea a unei complete rupturi in comunicare si cooperare dintre Asociatiile Profesionale Medicale si structurile administrative si politice. Motivele acestei stari de lucru sunt multiple dar ele nu se datoreaza in nici un caz Asociatiilor Profesionale Medicale, Societati academice care desfasoara, in mod curent, activitati si programe proprii de educatie medicala continua a personalului medical si a publicului larg.

In opinia Societatii Romane de Cardiologie, implementarea reala si cu succes a unui Program national de preventie primara si secundara a bolilor cardiovasculare in Romania nu va putea fi facuta decat prin crearea unui cadru formal de cooperare intre Asociatiile Profesionale Medicale si structurile politice si administrative cu putere de decizie, cadru care va conduce la inlaturarea actualei “fracturi” mentionate mai sus. In acest sens dorim sa mentionam faptul ca un document – Program de preventie al bolilor cardiovasculare a fost propus Ministerului Sanatatii cu mai multi ani in urma. De asemenea in urma cu mai bine de doua luni un proiect de parteneriat consultativ intre o Alianta a Asociatiilor Profesionale Medicale (ASPROMED) si Ministerul Sanatatii a fost propus de noi si agreat de Minister dar nu a fost finalizat.

Domnule Presedinte,

Avem ferma convingere ca Societatea Romana de Cardiologie poate si trebuie sa-si aduca intreaga sa contributie la crearea si implementarea in Romania a programelor de preventie a bolilor cardiovasculare. In acest efort Societatea Romana de Cardiologie poate contribui cu experti, cu date stiintifice, date statistice obtinute din registre proprii, programe si aplicatii “la cheie” aflate deja in plin proces de implementare prin eforturi proprii. Toate aceste contributii fac parte din strategia de “Cardiologie aplicata” pe care SRC a adoptat-o la sfarsitul anului 2014, strategie care a inceput sa isi arate primele rezultate. Spre exemplificare atasam acestui mesaj un material sintetic asupra tuturor preocuparilor prezente ale Societatii Romane de Cardiologie. Toate programele si aplicatiile noastre au fost concepute, mediatizate si implementate la diferite nivele de catre expertii SRC prin eforturi si cu resurse financiare proprii sau oferite de sponsorii nostri. Suntem insa perfect constienti ca acest efort este insuficient pentru a avea impactul dorit la nivel national in reducerea cifrelor de morbi-mortalitate cardiovasculara. Pentru atingerea acestui scop este nevoie de integrarea tuturor eforturilor printr-o stransa cooperare intre expertii SRC si ai altor Asociatii Profesionale Medicale pe de o parte si expertii in sanatate publica si factorii de decizie din sanatate, educatie, finante, etc., pe de alta parte.

Societatea Romana de Cardiologie poate si trebuie sa fie un partener major in efortul de conturare si implementare al unui program integrat realist de preventie primara si secundara a bolilor cardiovasculare, un program care, cu siguranta, va conduce in viitorul imediat la un impact major in ameliorarea starii de sanatate a populatiei Romaniei.

Experienta tuturor tarilor care si-au prioritizat eforturile in preventia si combaterea bolilor cardiovasculare a demonstrat faptul ca aceasta este calea de atac pentru ameliorarea rapida a starii de sanatate globala si cresterea sperantei de viata a populatiei. Iata de ce v-am fi recunoscatori daca ati da atentie acestui apel pe care vi-l adresam Dumneavoastra, Domnului Presedinte al Romaniei, Domnului Prim Ministru, Presedintelui Casei de Asigurari de Sanatate si Parlamentului Romaniei de a sprijini ideea prioritizarii preventiei bolilor cardiovasculare in contextul politicii nationale de sanatate si de creare a cadrului formal de cooperare intre Societatea Romana de Cardiologie, alte Asociatii Profesionale Medicale si structurile politico-administrative decizionale din Romania.

Va multumim !
Cu respect si consideratie,

Dr. Gabriel Tatu – Chitoiu, Presedinte al Societatii Romane de  Cardiologie

Prof. Dr. Antoniu O. Petris, Secretar al Societatii Romane de Cardiologie

 

 
Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical
INSCRIE-TE LA NEWSLETTER
 
 
 
Campanie sustinuta de: