A fost promulgata legea tutunului. Dispar de pe piata tigarile mentolatetigariTigarile aromate vor  dispare in  circa o luna, iar fumatul ramane interzis in baruri si pe terasele cu mai mult de 2 pereti. Legea tutunului a fost promulgata.
Proiectul de lege care stabileste conditiile pentru fabricarea, prezentarea si vanzarea produselor din tutun si a produselor conexe, a fost promulgat joi de presedintele Klaus Iohannis.

Legea, care contine noile dimensiuni ale avertismentelor si pictogramelor de pe pachete (obligatoriu pe 65% din suprafata pachetelor), precum si continutul acestora, urmeaza sa fie publicata in Monitorul Oficial.

Documentul va intra in vigoare de la 30 de zile de la publicarea in Monitor, iar termenul de redactare a normelor de aplicare a legii este de 45 de zile de la publicare.

Acesta este si motivul pentru care companiile de tutun au avertizat ca este posibil ca activitatea fabricilor sa fie suspendata cel putin pentru 15 zile.

Potrivit Profit.ro, odata cu intrarea in vigoare a legii, companiilor le este interzisa producerea de pachete de tigari sub forma actuala, insa le este permisa vanzarea acestora pana la epuizarea stocurilor.

Potrivit unor surse din piata, in intervalul dintre data intrarii in vigoare a legii si cea a publicarii normelor tehnice, companiile fie isi vor inceta procesul de productie, fie vor produce dupa cum inteleg ele continutul legii. In acest din urma caz, companiile isi vor asuma un risc important, ca aspectul (text, culori, dimensiuni etc) pachetelor sa nu corespunda caracteristicilor prevazute in norme, ceea ce ar conduce la retragerea de piata a respectivelor produse (si implicit la asumarea unor pierderi).

Astfel, tigarile mentolate vor mai putea fi comercializate pana in 2019, insa vor disparea de pe piata cele cu capsula, a explicat Magdalena Ciobanu, expert in Ministerul Sanatatii pentru Controlul Tutunului.

„In momentul in care va intra in vigoare legea, adica la 30 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial, vor trebui sa dispara de pe piata produsele cu tutun aromate, mai specific tigarile care in momentul de fata au capsule aromate in filtru. Cu data intrarii in vigoare a legii, producatorii trebuie sa fabrice pachetele de tigari conform noilor reguli. Tigarile mentolate vor mai putea fi comercializate din pacate pana in 2019”, a explicat Magdalena Ciobanu, la Palatul Parlamentului, conform Profit.ro.

Proiectul este transpunerea unei directive europene, care ar fi trebuit realizata inca de pe data de 20 mai.

 

 
Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical
INSCRIE-TE LA NEWSLETTER
 
 
 
Campanie sustinuta de: