Fibrilatia atriala, prioritate in sanatate




Povara accidentului vascular cerebral cauzat de fibrilatia atriala in Romania anului 2018 impune adoptarea unor politici consistente de diagnostic precoce si de management modern al fibrilatiei atriale, precum si acces la tratament anticoagulant eficient.

Fibrilatia Atriala e o afectiune care apare din ce in ce mai frecvent. Practic, stim ca unul din patru romani cu varsta peste 55 de ani are fibrilatie atriala, dar din pacate nu toti stiu. Asa ca orice simptom, cum ar fi palpitatiile, senzatia de ameteala, senzatia generala de rau asociata cu un puls neregulat trebuie sa ne faca sa ne gandim ca poate avem fibrilatia atriala si sa mergem sa ne consulte un doctor.

Apare, apoi, problema tratamentului, iar aici, tratamentul trebuie sa previna formarea de cheaguri in interiorul inimii, fiindca fibrilatia atriala, prin stagnarea sangelui in inima tocmai aceasta complicatie o determina: formarea de cheaguri si accidentul vascular cerebral prin plecarea cheagului din inima si obstrurarea unei artere la nivelul creierului”, ne-a declarat prof. dr. Dragos Vinereanu, presedintele Societatii Romane de Cardiologie.

Fibrilatia atriala creste riscul de accident vascular cerebral de circa 5 ori si este responsabila de circa 1/3 dintre accidentele vasculare cerebrale ischemice. Circa jumatate dintre pacientii cu accidente vasculare cerebrale cauzate de fibrilatia atriala mor in primul an si peste 2/3 raman cu invaliditati majore. Fara tratament preventiv anticoagulant, in fiecare an, 1 din 20 de pacienti cu fibrilatie atriala va face accident vascular cerebral.

Cum putem sa prevenim?! Sigur nu prin aspirina. Aspirina nu functioneaza. Din start spun acest lucru ca sa fie clar. Deci, trebuie sa luam tratament anticoagulant. Avem doua optiuni: fie antivitaminele K, fie tratamentul anticoagulant mai nou, format din celelalte medicamente, care trebuie luat permament si care trebui foarte bine controlat de catre medic” , mai spune presedintele SRC.

Cand vine vorba de anticoagulante, unii pacienti vor lua in continuare antivitamine K, insa aici apare o alta problema. Ei trebuie sa poata face aceasta analiza, INR, de cate ori este nevoie, fara sa depinda de plafonul de investigatii al Casei de Asigurari, iar asta ca sa nu mai vorbim de faptul ca in zonele rurale, accesul la un laborator este destul de complicat. Pentru anticoagulantele relativ noi, este nevoie ca acestea sa fie introduse in lista de medicamente compensate, pentru ca sunt mult prea scumpe pentru pacientul de rand”, a declarat dr. Rodica Tanasescu, vicepresedintele Societatatii Nationale de Medicina Familiei.

Societatea Romana de Cardiologie in parteneriat cu Societatea de Neurologie din Romania, Societatea Nationala de Medicina Familiei si Asociatia Nationala pentru Protectia Pacientilor solicita actiuni din partea autoritatilor din sanatate si sustinere din partea decidentilor politici pentru reducerea numarului de decese si dizabilitati severe cauzate de accidentele vasculare cerebrale cauzate de fibrilatia atriala.

Autor: Adriana Pavel

 
Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical
INSCRIE-TE LA NEWSLETTER
 
 
 
Campanie sustinuta de: