Medic: Persoanele cardiace trebuie sa faca plimbari dimineata cand este racoare



Persoanele care sufera de boli cardiovasculare sunt mai sensibile atunci cand temperaturile sunt foarte mari, dar nu trebuie sa stea in casa, ci este chiar esential pentru sanatatea lor sa faca plimbari lungi dimineata cand este racoare, spune dr. Gabriel Chitoiu, presedintele Societatii Romane de Cardiologie.

„Cei care au boli cardiovasculare trebuie sa evite deplasarile in perioada in care este canicula. Sfatul pe care il dau nu este insa sa stea in casa, ci sa faca deplasari dimineata cand este racoare, eventual intre orele 7,00 si 9,00 sau 7,00 si 10,00. Am sa va dau exemplu pe mama mea, care are 89 de ani, iese din casa la 7,30 si face 4 km mergand pe jos. (…) Au nevoie de efort fizic. Este absurd sa le spui sa nu iasa din casa pe caldura, trebuie sa se miste, pentru ca altfel inactivitatea nu face bine. Deci, sa iasa dimineata cand este racoare si sa evite, sigur, orele cand temperaturile sunt foarte mari”, a recomandat dr. Gabriel Chitoiu, potrivit Agerpres.

De asemenea, medicul a atras atentia si asupra importantei hidratarii organismului.

„In al doilea rand, hidratarea foarte atenta. Doi litri, poate chiar 2,5 — 3 litri de apa, daca transpira mult. Si trei, acasa sa-si asigure un mediu ambiant care sa nu ii permita sa fie foarte cald in casa, chiar sa foloseasca aerul conditionat in masura in care pot (…). Recomandarile sunt in special pentru cei care au afectiuni cardiologice, pentru a evita suprasolicitarea termica, iar pentru ceilalti — se pot deplasa si in cursul zilei daca au nevoie la locul de munca sau pentru diverse alte preocupari pe care le au, dar cu aceeasi recomandare de hidratare de 2-3 litri de apa pe 24 de ore, cu protejare impotriva efectelor directe ale soarelui, sa aiba o sapca sau o palarie pe cap si, daca se poate, sa poarte haine care sa le acopere tot corpul”, a indicat presedintele SRC.

In timpul caldurii excesive, medicamentele utilizate de catre multi dintre cei cu afectiuni cardiovasculare pot provoca si reactii adverse.

Scaderea tensiunii arteriale poate cauza probleme pentru cei cu boli de inima, a mai avertizat Gabriel Chitoiu.

„Cei care iau medicamente — atentie la medicamentele pentru scaderea tensiunii arteriale, la cei care sunt hipertensivi, pentru ca multor pacienti pe care i-am consultat in ultimele doua luni calduroase le-a scazut tensiunea foarte mult, la unii dintre ei chiar sub 100 mmHg, si au inceput sa aiba ameteli. Din acest motiv, in cazul unor astfel de pacienti, de multe ori trebuie reduse dozele de medicamente hipertensive si foarte rar chiar oprite in acest interval de timp, daca ajung la valori foarte joase. Mie mi s-a intamplat la un singur pacient hipertensiv sa fiu obligat sa ii opresc complet medicatia hipertensiva in acest interval, pentru ca facuse tensiune foarte joasa si aproape ca nu mai putea sa mearga pe strada”, a mai declarat medicul conform sursei mentionate.

 

 
Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical
INSCRIE-TE LA NEWSLETTER
 
 
 
Campanie sustinuta de: